tiistai 13. toukokuuta 2014

Helteisiin valmistautuminen

Kymmenen päivän sääennuste näyttää siltä että kesä on vihdoinkin tulossa. Sen myötä tulee toivottavasti myös mukavia hellepäiviä. Mitalilla on kaksi puolta, joten mukava lämpö voi pidempään jatkuessa muuttua sisätiloissa tuskaisen kuumaksi.

Laittamalla hyvissä ajoissa asunnon lämmitystä pienemmälle ja pitämällä sälekaihtimet kiinni saa kämpän lämpötilaa pysymään viileämpänä. Näin pystyy hieman vaikuttamaan milloin kesähelle puskee todenteolla sisälle asti.

Asunnossamme on lattialämmitys sähköllä. Talvella pidän lattian mukavuussyistä 20-22 asteisena. Loput lämmitysenergiasta tulee ilmalämpöpumpusta ja takasta.

Kesäksi tiputan lattian lämpötilaa parilla asteella. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että myös sähkönkulutus putoaa. Lisäksi tämä tarkoittaa että ilmalämpöpumpun jäähdytystä tarvitaan entistä myöhemmin. Näin sähköä säästyy niin lämmityksestä kuin jäähdytyksestä.

Lattialämmitys ja maavarainen perustus on siitä hyvä sekä huono, että se varaa lämpöenergiaa pitkäksi aikaa. Hyvin eristetty talo sitoo lämpöä myös rakenteisiin ja luovuttaa sitä hitaasti.

Läpituulettuvassa rossipohjaisessa hirsitalossa ei tätä ongelmaa juurikaan olisi. Jäljelle jäisi vain sälekaihtimien tai verhojen sulkeminen ennen helteitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti