torstai 3. maaliskuuta 2016

Veroparatiisit ja Suomi

Luin joku aika sitten Jyri Hännisen kirjan: Veroparatiisit ja Suomi - Eli kuinka liituraitamafia pyörittää varjotaloutta ja laskun siitä maksamme me.

Kirjassa käydään läpi veroparatiisitapauksia jotka ovat ilmenneet Suomessa. Kirja tarjoaa rautalankaa aiheesta riittävästi, ehkäpä jopa hieman liikaakin. Pääasia on että asia tulee selväksi. Ihmisten loputon ahneus ja oman edun tavoittelu menee yhteisen hyvän edelle.

Kirjan luettu mieleeni valtasi ristiriitaiset tunteet. Toisaalta uteliaisuus veroparatiiseihin tuli tyydytettyä, koska en ollut aiemmin asiaan juuri kiinnittänyt huomiota. Toisaalta mieleni täyttyi ärtymys, viha ja voimattomuuden tunne. Veroparatiisit eivät mahdu omaan moraaliseen käsitykseen. Uskon että maailma olisi parempi paikka ilman veroparatiiseja.

Sijoittajan kannalta kirjassa tuli yksi tärkeä pointti esille: veroparatiiseihin voidaan kätkeä yrityksen voittoja mutta yhtä hyvin sinne voidaan kätkeä myös tappiot, jotka sitten vaikuttaisivat osakekursseihin ja lopulta jopa konkurssiin.

Ketä tai mikä sitten on ns. liituraitamafia?
Ennen kirjan lukemista ajattelin sen olevan yritysjohtoa tai pankkiireja. Tavallaa.. mutta todellisuudessa liituraitamafia on kirjanpitäjistä, asianajajista ja konsulteista muodostuva alhaisen moraalin omaava ryhmä maanpettureita.

Surkuhupaisinta tässä aiheessa on se, että suomessa on tehty harmaasta taloudesta eräs syntipukki talousongelmiin, mutta samalla rajojen yli valuu miljardi tolkulla rahaa "laillisesti".

3 kommenttia:

  1. Mielestäni tällaista toimintaa tapahtuu niin kauan kuin se on jossain sallittua. Jos sitä ei tehtäisi vain Suomessa, mutta kaikkialla muualla niin muilla olisi iso kilpailuetu.

    VastaaPoista
  2. Kilpailuetuhan syntyy lähinnä kansainvälisille isoille firmoille, sekä verovapaille valtioille.

    Suomen valtiontaholta pitäisi katsoa mihin ne veroeurot lahjoitetaan. Lisäksi unohtaa 6e pitsojen metsästämisen.

    Kotimainen kapitalismi pitäisi saada houkuttelevaksi, jolloin yritysten kaipaama pääoma tulisi kansalaisilta, eikä bulvaanien kautta veroparatiisiyhtiöiltä, johon rahat palaavat korkojen kera.

    VastaaPoista
  3. Tämä on harmittavan totta jokaisessa isommassa yrityksessä, varsinkin terveyspuolella tuo on ikävää koska julkisen puolen terveydenhuoltoa ei voida saada kannattavaksi yksityiseen verrattuna koska yksityisellä on mahdollisuus kikkailla verojensa kanssa loputtomiin.

    Juuri eilen luin Facebookista Varusteleka-yrityksen "tiedotuksen" työterveyspalveluiden kilpailuttamisesta perusteella, että valitun firman pitää maksaa veronsa Suomeen, sain kuvan, että kyseinen ehto karsi aika ison osan tarjoajista pois...

    VastaaPoista