perjantai 5. kesäkuuta 2015

Mitä suihkussa käynti maksaa?

Suihkussa käynti tarkoittaa lähes kirjaimellisesti että eurot valuvat viemäristä alas. Silloin kun itse joutuu maksamaan veden ja sen lämmittämisen, sen suuruuden selvittäminen kiinnosti niin paljon että siitä piti ottaa selvää.

Selvittämiseen tarvitsee tietää lämmitysenergian ja veden hinta, sekä suihkupään virtausnopeus ja suihkussa käytetty aika.

Laskentaa helpottaa kun selvittää mitä yksi minuutti suihkussa oleilu maksaa. Tämän jälkeen voi miettiä kuinka monen minuutin suihkun sitä viitsii ottaa.

Virtaama
Suihkupäitä on erillaisia ja niiden virtausnopeudet vaihtelee, lisäksi verkostopaine vaikuttaa virtaukseen. Viime aikoina markkinoille on tullut vettä säästäviä malleja. Ostin muutama vuosi sitten Hansgrohe EcoSmart-suihkupään, jonka maksimi virtaama on 6 litraa minuutissa, oli hana kuinka auki tahansa. Kellotin tämän paikkaansa pitävyyden, joten käytän tätä lukemaa.

Vesilaskun osuus
Veden hinnan laskin jakamalla viime vuoden vesilaskun eurot kuutioilla. Tästä tuli n. 5e/m3. Yhden vesilitran hinta näin ollen on 0,005e ja kuuden litran hinta 0,030e.

Sähkölaskun osuus
Yhden litran lämmittäminen yhdellä asteella vaatii 4,2kJ energian. Suihkuveden lämpötila on yleensä 38 astetta. Jos kylmän veden lämpötila on 8 astetta, niin sekoitettu suihkuvesi nousee 30 astetta. Näin yksi litra 38 asteista vettä  tarvitsee 126kJ. Kilowattitunneiksi muutettuna tämä on 0,035kWh. Kuutiosta tulisi näin ollen 35kWh. Tämän kun kerrotaan 0,14e, saadaan 4,9e/m3. (0,14e sisältää myös perusmaksut). Eli litran lämmitys maksaa 0,005e ja kuuden litran 0,030e.

Vesi+sähkö yhdessä
Euroiksi muutettuna yksi minuutti 38 asteista vettä 6L virtaamalla maksaa on noin 0,06e. Tällöin yksi litra olisi yksi eurosentti.

Käyttäjän osuus
En ole aiemmin suihkussa käyntiäni kellottanut, mutta tätä varten sen tein. Ensimmäinen 15s menee vesijohtoputkien lämmittämiseen ja sitten kastelu 45s. Hana kiinni ja peseminen. Huuhtelu 60s. Minimiaika siis noin 2 minuuttia. 6 litran minuuttikulutuksella tästä tulee 12 litraa lämmintä vettä. Eli rahaksi muutettuna 0,12e. Vuodessa jos ottaa 365 pikasuihkua, niin tästä tulee n. 44 euroa. Neljän minuutin suihku maksaisi tuplat, eli 88e vuodessa. Ei paljon, mutta kun tämän kertoo suihkua käyttävien lukumäärällä, päästään taas entistä isompiin summiin.

Itse jatkan 2min pikasuihkuja, vaikka siinä ei suurta porkkanaa olekkaan.

2 kommenttia:

 1. Onhan tuo aika iso porkkana kun miettii pidemmän ajan kuluessa asiaa. 2min suihkuista kertyvä 44€ vuoteen on 440€ kymmenessä vuodessa verrattuna esimerkiksi oman paremman puoliskoni 10min/pv eli 220€ vuodessa tai 2200€ kymmenessä vuodessa kertyvään lukemaan. Ja tietysti jos selviää viileämmässä suihkussa niin kaikki on aina kotiin päin, itse en pysty 38 asteisessa suihkussa olemaan tuota paria minuuttia kauempaa, mieluummin käyn jossain alle 35 asteisessa...

  Tuon 10min->2min suihkuajalla säästyvän 176€ kun sijoittaa niin kymmenen vuoden päästä siellä onkin jo ihan mukava potti tuomassa pientä lisätuottoa korkojen muodossa. Varmasti sen verran, että kustantaa esimerkiksi nuo yhden henkilön 2min suihkut koko vuoden ajan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli jäänyt juttu hiukan kesken. Nyt korjattu.

   Todellinen hinta on monen asian summa. Paljon käyttävä saa "paljousalennuksen" kun perusmaksujen osuus pienee kulutukseen nähden.

   35 asteinen riittäisi hyvinkin, tai jopa kylmempi. Katsoin että nyt tulee n. 12 asteista kylmää vettä, joten deltaT:n voisi hyvin olla 25 astetta. Näin laskettuna vesilitran hinta on enää 0,009e eli n.10% säästöä. Meillä pesuhuoneen lämpötila on n. 21 astetta, joten mielummin hieman kuuma kuin kylmä suihku :)

   Poista