keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Salkun tuuletus 2017

Tuuletuksesta on kulunut yli puoli vuotta. Rahat menivät asunnon hankintaan sekä samalla ne mahdollistivat toisen sijoitusasunnon. Jälkeenpäin pohtien, myynnit eivät ole harmittaneet, vaikkakin voitoista joutuu veroja maksamaan ja tulevia osinkoja jäi saamatta. Olisin voinut myös myydä vähemmän ja nostaa tarvittavan "käteisen" Nordnetin superluotolla. Tällöin olisi säästynyt sekä veroja että osinkoja. Tosin riski olisi ollut suurempi. Ja jos laskumarkkinat olisivat alkaneet, niin pakkomyynnit olisi voinut alkaa.

Mahdollista pörssiromahdusta tai vaan "korjausliikettä" on moni odottanut ja toivonut. Jotkut ovat keränneet käteisen osuutta ja osa jopa myynyt kaikki tai suurimman osan osakesijoituksista kuplan puhkeamisen toivossa. Voihan toki tulla, mutta itseäni nämä jutut eivät ole juurikaan liikuttanut. Romahdus tulee jos tulee, ei vaikuta säännölliseen kuukausisäästämiseen. Asunnon osto viime syksynä oli mielestäni hyvä syy järkeistää salkkujen sisältöä ja miettimään mitä haluan omistaa.

Runsaan 14 vuoden aikana olen säästänyt rahastoihin ja viimeisen kuuden vuoden ajan lisäksi myös osakkeisiin. Tuona aikana olen tehnyt pieniä lunastuksia, mutta päästrategia on ollut "osta ja unohda" tai ainakin olisi pitänyt olla :).. Matkanvarrella on tullut luettua sijoitusaiheisia kirjoja ja nettisivuja, sekä kuunneltua sijoitusaiheisia podeja. Näistä kun vetää johtopäätökset, niin pari asiaa nousee yli muiden: 1 minimoi kulut; ja 2 älä tyydy pienempään tuottoon kuin indeksi.

Nordnetissä ja Seligsonissa salkun säilytys on ollut ilmaista. Ilmaisuudesta huolimatta Nordnetin kautta tuli hajautettua useisiin erikoisrahastoihin, pahimmillaan niissä oli 2.5% hallinnointikulu. Herranjestas jos näihin olisi kertynyt useita tuhansia euroja.. Pääsääntöisesti keskimäärin rahasto häviää vertailuindeksilleen vähintään kulujensa verran.

Rahastojen myyntiperuste oli lähinnä niiden kulut, mutta toisaalta huomasin joitakin päällekkäisyyksiäkin, lisäksi obligaatiot ovat kyseenalaisia korkojen noustessa. Jäljellä jätin vain rahastoja joiden hallinnointipalkio on alle 0.5%. Myyntiin meni seuraavat rahastot (suluissa juoksevat kulut sisältäen hallinnointipalkkion):

Osuuspankki
OP Maltillinen (1.33%)

Seligson
Phoebus (0.75% + tulokseen perustuva 20%)
Euro obligaatio (0.28 %)
Pharma (0.62%)

Nordnet:
Allianz Thailand Equity A (2.3%)
Aberdeen Global Select Emergin Markets Bond A (1.71%)
Aberdeen Global Japanese Eq A (1.67%)
BGF World Healthscience (1.82%)
Carnegie Rysslandsfond (2.54%)
Danske Invest GloblEmergingMarkts (2.05%)
Fidelity Thailand A (1.97%)
Franklin US Opportunities A (1.82%)
Franklin Biotechnology Discv A (1.81%)
SKAGEN Global A (1% + tulokseen perustuva 10%)
Swedbank Robur Småbolagsfond (1.29%)

Osakkeita lähti kirjava joukko

Coca Cola
Ostin tätä pariin otteeseen Nordnetin USA tarjouksesta (pienemällä välityspalkkiolla kuin normaalisti). Ostoperuste oli historiallinen kasvava osinko. Myyntiperusteena oli jenkkilän "all-time-high" sekä yrityksen eettisyys on hieman harmaalla alueella.

HK Scan
Omistin tätä vuodesta 2012 lähtien. Ostin muutamaan otteeseen lisää. Myyntihinta oli hieman alle ostojen keskiarvon. HK maksoi osinkoa joka vuosi mutta kurssi ei ole noussut. Tällä hetkellä reilusti alle oman myyntihinnan. Kabanossikaan ei enää maistunut hyvältä, joten sai lähteä kokonaan.

Outokumpu
Ostin tätä silloin kun sitä sai halvalla (0,45e kpl). Sitten tuli anti johon osallistuin ja sitten tuli splitti perään. Myin 2017 alkuvuodesta hyvällä voitolla. Ostin takaisin kevään dipissä. Nyt sai taas lähteä pienellä voitolla

Plc Uutech (ent Vaahto)
Ostin tätä pienen siivun Nordnetin ystävänpäiväkampanijasta vuonna 2014, taisi olla 1e välityspalkkio. Osake on ollut varsinainen putoava puukko. Liiketoiminta hiipuvaa ja tappiollista. Erehdyksessäni ostin lisää jotta keskihinta laskisi. Lopulta myin kaikki tappiolla pois silmistä.

Savo solar
Osallistuin listautimiseen 500e panoksella vuonna 2015. Aurinkoenergia kiinnosti. Tämän jälkeen useita anteja ja vielä hieman lisäostoa. Myydessä sain 2017 antiin käytetyt rahat takaisin, mutta listautuminen ja aiemmat annit raskaalla tappiolla.

YIT
Ostin tätä ensimmäisen kerran 2013. Jälkeenpäin olen ostanut pariin kertaan lisää, osakkeen hinnan ollessa noin puolet ensimmäisen ostohinnast.. Tässä tuuletuksessa sai lähteä ensimmäisen ostoerän laput, pahiten tappiolla olevat.

Incap
Ostin tätä pienen erän hetken mielenjohteesta, kun kuulin että Viron tehtaalla on hyvä työtilanne. Myydessä laput oli hieman voitolla.

Fortum
Tämän osuus oli noussut Nordnet-salkun suurimmaksi. Muita myydessä prosenttuaalinen osuus olisi nousut entistä korkeammalle, jolloin superluoton kultataso olisi vaarantunut. Myyntiin lähti ensimmäinen ostoerä, jossa oli vähiten voittoa.

Loudspring (ent. Cleantech)
Osallistuin 2014 antiin. Syynä kiinnostus olla mukana puhtaamman maapallon kehittämisessä. Pitkään tämä oli salkun luuseri kunnes nousi moninkertaiseksi. Olin myynyt tätä aiemminkin salkun tasapainottamiseksi. Nordnetin lainoitusarvo taisi olla vaivaiset 10%. Kevensin taas, onneksi, osakkeen arvo on laskenut huomattavasti.

SSAB H
Rautaruukin lapuista sain aikoinaan SSAB A ja SSAB H osakkeita. H-sarjan osakkeet saivat lähteä.

Osakemyynneistä huolimatta, tulen saamaan vuonna 2018 euromääräisesti lähes yhtäpaljon osinkoja kuin vuonna 2017, kiitos muutamat ostot sekä kasvavat osingot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti