sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Säästöä tyhjästä

Arjen valinnat vaikuttavat paljolti siihen, onko palkkapäivää edeltävänä päivänä rahaa tilillä vai ei. Lähtökohtaisesti menojen tulee olla tuloja pienemmät. Säästäväisellä elämäntavalla menot ovat vieläkin pienemmät.

Säästämisen aluksi on tietysti luettu kaikenlaiset säästövinkit ja nuukailu-blogit. Sen jälkeen on kilpailutettu operaattorit, vakuutukset ja sähkösopimukset. Lisäksi einekset on vaihdettu kotiruokiin ja kirpputorit ovat alkaneet tulla tutuiksi, niin voi miettiä onko enää mitään mistä voisi säästää? Mutta samalla olla luopumasta mistään?

Tässä allekirjoittaneen valintoja:
  1. Maksaminen S-kortilla. Maksaessa vihreällä kortilla s-ryhmän kaupoissa saa 0,5% maksatapaedun. 5000e vuosiostoilla säästöä 25e.
  2. Maksaminen OP:n Visalla. Jos on Osuuspankin omistajajäsen, niin visaluoton summa kerryttää OP-bonuksia. Visan käyttämisestä saa noin 0,5% hyödyn. Tarkkana saa tosin olla. Korollisen luoton puolelle siirtyessä tämä etu häviää hyvin äkkiä (pelkkä tilinhoitomaksu 3,5e/kk..). Kurinalaisessa käytöllä ja keskimäärin 500e kuukausiostoksilla vuosittainen hyöty on 25e. Tämä siis OB-bonuksia joita ei saa rahaksi muutettua.
  3. Polttoaineen tankkaus alkuviikosta. Olen huomannut että tietyillä tankkausasemilla polttoaineen vaihtelu viikon sisällä voi olla jopa 0,05e. Yleensä halvinta on ollut tiistaisin, joten käyn tankkaamassa vaikka ei vielä olisi tarvettakaan (työmatkan varrella). Esim 1200 litran vuosikulutuksella säästö 60e. (20000km ajomäärällä ja 6L kulutuksella).
  4. Hiljempaa ajaminen. Auton polttoaineen kulutus nousee nopeuden noustessa huimasti. Kulutusero 85km/h ja 105km/h välillä voi olla jopa litran 100km kohden. Tämä tarkoittaisi 10000km maantieajossa säästöä 150e. Tosin tällöin autossa joutuu istumaan vuoden aikana 22 tuntia enemmän, mutta tien tukkona "tienaa" 6,8e/tunti.
  5. Kestokassit ruokaostoksilla. Viisi kertakäyttöistä muovipussia viikossa maksaisi vuodessa noin 50e.
  6. Kaupassa käynti työmatkan yhteydessä. Auton käynnistyksestä ensimmäiset ajokilometrit maksaa helposti 0,2e/km. Yksi 5km edestakainen kauppareissu vähemmän viikossa tarkoittaa vuodessa 100e säästöä.
  7. Pilsneri saunakaljana. Lidlin Frinkbrau maksaa 0,54e ja on maultaan erinomainen janojuoma. Keppana maksaa euron, kiitos alkoholiveron. Pari annosta viikossa tarkoittaisi 50e säästöä vuodessa. (Tämän vuoden tavoitteisiin kuului tölkkioluen välttäminen, joten tuplasäästö).
  8. Alhaisempi huonelämpötila. Yksi aste alaspäin tarkoittaa 5% säästöä. 1000e lämmityskuluissa tämä tarkoittaa 50e säästöä vuodessa.
Yhteensä näistä tulee säästöä yli 500e vuodessa eli n. 40e kuukaudessa. Ei kuulosta paljolta mutta eipä se paljon vaadikkaan.

Listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin, lisäksi monet säästövinkit menevät helposti näpertelyn puolelle, jolloin saatu säästö ei vastaa siihen käytettyä vaivaa tai aikaa. Pitkällä juoksulla nuukailu voi olla hyvinkin kannattavaa kunhan pitää sen kohtuudessa, jolloin elämästä pystyy vielä nauttimaan.

Isoimmat säästöt saa säästämällä isoimmista kuluista. Meidän perheessä nämä ovat ruoka ja autoilu. Meillä menee vuodessa esimerkiksi ruokaan yli 7000e ja autoihin yli 3000e. Pelkästään säästämällä 5% näistä kahdesta tarkoittaisi n. 500e vuosisäästöä..

500e vuodessa saa säästettyä helposti vähentämällä työpaikkaravintolan käyttöä. Esimerkiksi joka päivä syötävä, 6,2e maksava lounas, on vähintääkin 1200e vuodessa. Oletetaan että kotona tehty monipuolinen ruoka-annos maksaisi 3e, niin säästöä syntyisi 3 - 600e vuodessa riippuen kuinka usein eväitä jaksaa tehdä ja kantaa. Itselläni säästyy melkoisesti, kun rakas vaimoni jaksaa ruokaa laittaa.

Toisaalta vuoden mittaan 500e tai moninverroin enemmänkin saisi haaskattua moneen muuhunkin turhanpäiväiseen. Vaikkapa keppanaa kittailen tai savukkeita poltellen.

Elämä on valintojen maailma ja kukin tyylillään, mutta pienellä suunnittelulla pystyy vaikuttamaan mihin rahat käyttää.

Edit 28.9-17: säästövinkit linkki korjattu

4 kommenttia:

  1. Yhdistelmänä suuri palkka ja pienet menot takaisivat isot säästöt =) Valitettavasti moni nostaa kulutustaan palkan tahdissa...

    VastaaPoista
  2. Näinhän se monesti menee. Säännöllinen säästösumma kannattaa olla sopiva prosentti nettotuloista, näin rahat ei polttele liikaa taskunpohjia.

    VastaaPoista
  3. Hyvä teksti! Huomasin, että tuo "säästövinkit" linkki ei johda mihinkään. Jos haluat korvata rikkoutuneen linkin, meiltä löytyy tuore blogiteksti samasta aiheesta.

    Olemme listanneet 50 säästövinkkiä kahdeksaan eri kategoriaan. Blogissa on lisäksi testi, jonka avulla käyttäjä voi selvittää millainen kuluttaja hän on. Blogi löytyy täältä: https://www.talouteni.fi/blogi/2017/09/mihin-rahasi-kuluvat-tee-testi-ja-lue-50-saeaestoevinkkiae

    Mikäli pidät blogia tai testiä hyödyllisenä, saat julkaista sen vapaasti.

    Mukavaa loppuviikkoa toivottaen,
    Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä :) Linkki korjattu.

      Hyödylliset vinkit olet myös kerännyt

      Poista