maanantai 6. huhtikuuta 2015

Vakuutusten karsimista

Samaan aikaan kun pankki- ja vakuutuskonsernien tulokset paranevat, niin palvelu- ja vakuutusmaksut senkun nousevat..

Vakuutuksien karsimisesta on kirjoitellut useampikin bloggaaja. Eikä ihme, ei turhasta kannata maksaa.

Vuosi sitten aloin miettimään vakuutusten karsimista kun perheemme kaikkiin vakuutuksiin meni vuodessa liki 2400 euroa, eli 200e/kk!! ja lisää oli tiedossa nuorimmaisen hoitokuluvakuutuksesta.

Olen ottanut vakuutukset pääsääntöisesti sieltä mistä halvimmin on saanut: POP tarjoaa autovakuutukset selvästi edullisemmin kuin muut, olkoon mitkä tahansa "keskittäjäalennukset" käytössä. Insinööriliiton avulla saa "ilmaisen" matka- ja tapaturmavakuutuksen, sekä 50% alennuksen IF:n henkivakuutuksesta. Pankkisuhteen takia loput vakuutukset ovat osittain maksussa OP-bonuksilla joista jää vakuutusmaksujen maksamiseen n. 250e vuodessa.

Kokonaissumma oli kuitenkin liikaa. Siitä huolimatta, että halvimmat yhtiöt olivat jo valittuna ja osa kuittaantuu "ilmaiseksi". Säästöjä piti lähteä hakemaan vähentämisen kautta.

Muutokset perusteluineen:
 1. Kakkosauton osakasko pois. Säästöä 70e. Auton käyttöarvo ja vuotuiset käyttökulut ovat suuremmat kuin jälleenmyyntiarvo (15v Nissan).
 2. Ykkösauton täyskasko alimmalle tasolle sekä sen omavastuu isoksi. Säästöä 200e. Kolariturvaa on "pakko" pitää niin kauan kuin autolla on jälleenmyyntiarvoa (10v Toyota).
 3. Oma hoitokulu pois. Säästöä 360e. Omavastuuosuus huolehtii ettei pääse liikaa hyötymään vaikka sairastelisi. Työnantajan parantunut terveyshuollon taso auttoi päätöksenteossa.
 4. Esikoisen hoitokuluvakuutus pois. Säästöä 270e. Lapsi on kehittynyt normaalista ja pysynyt perusterveenä. Kuopuksella aiotaan pitää pari vuotta ja katsoa sitten jatkoa.
 5. Oikeusturvavakuutus pois. Säästöä 30e. Kuulumme tuloluokkaan joka saa muutenkin oikeusaputurvaa sitä tarvittaessa.
 6. Vaimon matkavakuutus. Säästöä 40e. Päällekkäisyys matkatavaroiden osalta. Voi ottaa uudestaan jos lähtee ulkomaanreissuun.

Mitä sitten kannattaa olla:

 • Suppea kotivakuutus isolla omavastuulla. Tavaroiden hajotessa uuden hankinta on monesti järkevämpää kuin vakuutuksesta ottaminen, tästä huolehtii omavastuu ja ikävähennykset.
 • Pelkkä liikennevakuutus autoissa. Kaskovakuutuksen hinnoilla korjaa tai vaihtaa autoa. Varsinkin kun huomio kolarista seuraavien vuosien korotetut vakuutusmaksut.
 • Uuden auton tapauksessa lunastusturva isolla omavastuulla.
 • Kattava tapaturmavakuutus. Eivät maksa paljon ja tapaturman sattuessa ei tarvitse hoidossa nuukailla.
 • Henkivakuutus vähintään perheen velkojen suuruudesta.
Muut ovat mielestäni enemmän tai vähemmän turhia..

Nykyisillä vakuutusmaksuilla on jo järkevää maksaa itselleen "vakuutusmaksuja". Näin aloin tekemään vuosi sitten, eli laitan erilliselle säästötilille 50e/kk siitä huolimatta että korkotuotto on olematon. Tämän palautusprosentti todennäköisesti parempi kuin vakuutukseen käytetty raha. Vahingon sattuessa rahat saa säästötililtä helposti käyttöön. Itseasiassa voisin pistää enemmänkin, mutta säästyneet rahat sijoitan korkeamman tuoton kohteisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti