maanantai 28. elokuuta 2017

Remonttia kesälomalla?

Esikoinen kyselee kesäkuussa useaan otteeseen koska iskä et lähde aamulla töihin. Vastaus on helppoa sanoa kalenteripäivinä, mutta samalla vastaus on vaikea, koska vaimoni oli saanut minut ylipuhuttua tekemään "pientä pintaremonttia" kesälomalla. Vähän keittiön päivitystä; saarekkeen purku sekä lattian, tasojen ja välitilan vaihtoa.. Viikossa kaiken piti olla valmista :)

Kuinkas sitten kävikään...

Ensinnäkin kahden pienen lapsen kanssa ei kannata edes harkita remonttia, saati itse tekeväsi sitä. Pelkästään rautakaupassa käynti lasten kanssa pitäisi laittaa hälytyskelloja soimaan, et pysty hetkeäkään keskittymään tai miettimään remonttikohteeseen mahdollisesti tulevia ratkaisuja taikka muistamaan kotiin jätetyn ostoslistan sisältöä. Palaat rautakaupasta turhautuneena kun tiedät puolet tavaroista puuttuvan. Eipä sinne autoon olisi kuitenkaan mitään mahtunut.

Toiseksi lapset eivät kaipaa uutta tapettia, vanhaankin voidaan piirtää tai ainakaan sen töhrimisestä vanhemmat eivät ottaisi niin suurta hepulia. Lapset eivät kaipaa uutuuttaan hohtavaa lattiaa, koska vanhaa olisi voinut naarmuttaa mutta uutta ei saa. Lapsia ei kiinnosta kodinkoneen vuosiluku taikka onko jääkaapissa ledivalot vai ei. Kylmäkoneiden kellastuneet kahvat eivät vaikuta maidon makuun. Pysyvästi likaisella hellalevyllä kaurapuuro valmistuu siinä missä uutuuttaan kiiltävällä induktiotasolla. Makaroonilaatikko valmistuu myös ilman kiertoilmatoimintoa. Remonttia ei siis kannata tehdä lasten takia. Mutta jos kuitenkin uskoo, että arjen pyörittämisestä selviää paremmin, kun laitteet ja pinnat ovat uusia sekä hienoja, niin sitten ehkä.

Jos kuitenkin vieläkin päätät remointoida, kannattaa siihen varata paljon aikaa ja siihen vielä kolmosen varmuuskerroin käytettyyn aikaan jota kuvittelet tarvitsemasi (toimii monesti myös työelämässä) ja kulujen kasvuun kakkosen varmuuskerroin. On varauduttava (yllättäviin) lisämenoihin ja myös siihen, että remontin aikana ideat lähtevät lentoon ja rahan käyttö sumenee. "nyt kun remontoidaan, laitetaan/vaihdetaan samalla tuo ja tuo.. ton voisi tehdä toisin.. jne". Remontin laajentuminen muihin tiloihin on myös lähempänä kuin kuvittelet. Muut vanhat kohdat alkavat näyttää tosi vanhoilta.

Remontin onnistumisen ehdoton perusedellytys lapsiperheellisellä on, että pienillä lapsilla on järjestettynä hoitopaikka taikka hoitaja. Isommat lapset toki pärjää omatoimisesti, mutta kyllä nekin aikuisen seuraa tarvitsee.

Remonttipäivä ei monestikaan tarkoita edes 8 tehokasta tuntia.. tässä muutama esimerkki:

1. Lapset ja vaimo ovat tänään kotona. Heräät kahdeksan aikaa lapsien käydessä vessassa. Vääntäydyt itsekkin ylös. Aamupalaa ja lastenohjelmia. Lasten katsellessa viidakon ykää, alat levittelemään työkaluja ja pohtimaan mitä pitikään tehdä. Vaimokin saa omat aamutoimet tehtyä ja lähtee lasten kanssa puistoon. Kymmenen aikaa saat rauhassa keskittyä tekemiseen. Ja kuin siivillä, yhtäkkiä pari tuntia on kulunut, sait vanhan altaan, hanan ja pöytälevyt irroitettua. Perhe palaa kotiin ja alkaa valitus nälästä. Keittiö on pois pelistä, joten grilli on ruuanlaittopiste. Sehän on miehen valtakuntaa, joten laitat wokkivihannekset nyyttiin ja hetken päästä lihat grillin. Samalla voi hyvällä omalla tunnolla vetästä oluen. Tulihan sitä pari tuntia hommia paiskottua. Ruokailu tapahtuu kertakäyttöastioista, joten tiskejä ei joudu sentään tiskaamaan. Ruuan jälkeen lapset mankuu trampoliinille, noh mikäs siinä pieni ruokalepo. Samalla hiipii syyllisyys tekemättömistä töistä ja tiukalle asetetusta aikataulusta. Lapsille tarvitsee laittaa Youtube-videot pyörimään. Saa taas tehdä remonttia, kunhan ei liikaa metelöi. Iltapäivällä lapsille hiipii nälkä uudestaan, koska heille ei wokkivihannekset kelvanneet ja makkarakin oli liian mausteista tällä kertaa. Onneksi jääkaapista löytyy maksalaatikkoa ja raejuustoa. Saat vielä hetken jatkaa hommia, kunnes alkaa ketuttamaan niin paljon että nyt saa riittää, keittiö on kuitenkin purettu. Kymmenen tunnin aikana remonttiin meni enintään viisi tuntia ja loput vain meni johonkin. Loppuilta rakennetaan hiekkalinnaa puistossa. Se valmistuu ainakin nopeasti.

2. Tänään tarvisi saada piikattua vanha laatoitus pois, joten päätät viedä lapset vanhemmille. Päivässä ei kuitenkaan saa aikaan eilistä enemään, nimittäin aamutoimien jälkeen kuskaat lapset mummulaan, mutta jäät suustasi kiinni selittämään mitä et saanut eilen tehtyä mutta jostain kumman syystä tänään saat ihmeitä aikaan. Paluumatkalla muistat että tarvitset seuraavien päivien aikana työkaluja lisää, joten päätät käydä rautakaupassa samalla. Myyjiä ei näy missään tai palvelevat muita, et löydä tarvitsemaasi ja palaat (puoli)tyhjin käsin kotiin. Vaimo jäi kotiin auttamaan, mutta huomaa kuitenkin että tämän päivän ruokahuolto on puutteellinen, joten lähdetään vetämään lounasta läheiseen lounaspaikkaan. Ajattelet syöväsi kunnolla että varmasti jaksaa painaa hommia iltaan asti. Todellisuudessa syöt liikaa eikä aivot toimi seuraavaan tuntiin. Palattuasi kotiin on aika tehdä töitä, mutta kello on jo yksi. Jos haluat tehdä remonttia 8 tuntia, pitäisi lopetella yhdeksältä illalla. Äitisi mainitsi aamulla että menee kuudelta naurujoogaan, joten voi tuoda lapset samalla kotiin. Itseä ei paljon naurata. Aikaa viisi tuntia josta loppu pitää jättää siivoukselle, asummehan remontin keskellä.

3. Peräkärry on täyttynyt laatta ja tiilijätteestä. Puhut lapsille kaatopaikasta. No hehän ovat intoa piukassa että sinne pitää päästä. Koko perhe tyhjentämään kärryä. Tässä reissussa menee matkoineen yli tunti. Taivaalle tulee tummia pilviä ja peräkärry kastuu. Paluumatkalla piti hakea yksi kipsilevy, koska välitilan laatat eivät lähteneet suosiolla irti. Sadetta odotellessa rakennat lasten kanssa legoilla, ja taas tulee valmista "vartissa", helpottavaa että edes joku asia luonaa. Ruokahuolto kolkuttaa taas. Ruuanlaittopiste on edelleen ulkona, tai vaihtoehtoisesti mikroruokaa. Päätät mennä sateeseen paistamaan makkaraa. Tällä kertaa sitä ihan tavallista kabanossia jotta kelpaa myös lapsille. Paistaa se aurinko risukasaankin, saat kuivattua peräkärryn ja lähdettyä rautakauppaan. Palattuasi kotiin, appiukko on tullut katsastamaan tilannetta. Auttava käsipari on tarpeen, nimittäin isoja levyjä on hankala käsitellä yksin. Saumoihin tasoitetta ja siinä se päivä taas meni.

4. Aikaisemmista päivistä oppineena vaimo ehdottaa että lapset menevät heidän vanhemmilleen yökylään. Ajatus houkuttaa, nythän saadaan paljon aikaiseksi, on koko ilta ja seuraava päivä aikaa tehdä hommia. Vaimo saa kuitenkin ylipuhuttua että lähden mukaan, mennään samalla kahdestaan vähän kävelylle. Hyvä idea, kahdenkeskinen aika on jäänyt vähälle mutta syyllisyys keskeneräisestä remontista painaa mieltä. Anopin sanat jäävät pyörimään päähän: "taitaa mennä koko kesäloma remontoidessa". Illalla palatessa aloitat tapetoinnin, vaimo on valinnut kohdistustapettia ja minä nuukana olen ostanut vain sen verran tapettia että se riittää juuri ja juuri. Joten joka leikkauksen joutuu miettimään tarkkaan, että hukkapala sopii mahdollisimman tehokkaasti. Vaimo jaksaa auttaa hetken aikaa, mutta kömpii nukkumaan. Menet itsekkin perään, ärräpäät ovat lentäneet jo tarpeeksi, mutta seinällä on vasta neljä vuotaa. Aamulla heräät ihanaan hiljaisuuteen, lapset ovat anoppilassa, joten voit jatkaa kohdistustapetin laittamista. Pari ekaa leikkausta unenpöppörässä mönkään ja ketutus on taattua. Muutama vaakasauma jääkaapin takana ei haittaa, joten homma saa jatkuu. Ja kuin siivillä, tapetointiin meni koko päivä. Pääasia että tuli valmiiksi.

5. Keittiön kiintokalusteet on paikallaan ja keittiö on otettu käyttöön, joten laminaatin voi asentaa. Esikoinen on kysellyt jo kolmatta viikkoa koska sitä uutta lattia laitetaan ja muistuttanut että hän haluaa sitten olla mukana asentamassa sitä. Noh, lasta kiinnostaa seurata vierestä ehkäpä kolme riviä lattian latomista. Homma etenee tuskastuttavan hitaasti vaikka ostit kalliin laminaattileikkurin ja olit henkisesti valmistautunut lukemalla laminaatin asennusohjetta moneen kertaan. Lapset menee vaimon kanssa ulkoilemaan joten saan jatkaa hommia itsenäisesti, syystäkin, nimittäin lukkolaminaatin tiivisteaineen käry täyttyy koko kämppään, onneksi tänää on tuulinen päivä, kämppään saadaan kunnon ristiveto. Illan suussa lattiasta puuttuu vielä puolet. Seuraavana päivänä lapset saavat mennä taas mummulaan, jotta lattia tulee varmasti valmiiksi, nimittäin huomaat että joudut purkamaan puolet lattiasta jotta saat yhden aukinaisen sauman kiinni..

Ja niin remonttipäivät jatkuvat ja jatkuvat. Valtava riittämättömyyden tunne vain kasvaa entisestään. Pakko myöntää että tämä remontti ei tule valmiiksi neljässä viikossa, joten viimeinen viikko jätetään lomailuun perheen parissa.

Kesäloman loputtua huomaat ruohon olleen ajamatta neljä viikkoa. Kasvimaalla kasvaa enää rikkaruohot, kun et ole ehtinyt kitkemään saati kastelemaan keväällä kovalla vaivalla perustettua laatikkoviljelmää. Huokaiset helpotuksesta kun et ehtinyt etkä muistanut laittaa rastasverkkoa kunnolla marjapensaiden päälle, eipähän tarvi niitäkään kerätä, linnut hoiti homman. Parta on kasvanut niin että lapset eivät enää tunnista ja vaimo huomauttelee reuhkasta päivittäin. Töihin palatessa remontista on jäänyt vielä listojen laittoa ja kalusteiden maalaus. Keskeneräistä saa vielä tovin katsella, nimittäin normaalin päivätyön lisäksi remontointi on vieläkin mahdottomampaa..

Etukäteen ei tullut mieleenkään, että 15 neliön klinkerilattian poistoon menee kaksi päivää (piti päivässä olla klaari), tapettien vaihtoon kolme päivää (piti mennä yksi ilta), lattialieden korvaaminen erillisuunilla ja tasoliedellä otti todella paljon aikaa, 42 neliön laminaattilattian asentamiseen meni pari päivää (piti päivässä olla valmis) ja niin edelleen. Lähes kaikki työvaiheet ottivat aina pienen opettelun/totettelun ja kun homma alkoi luonaamaan olikin seuraavan homman vuoro. Ei kovinkaan tehokasta, mutta silti halvempaa kuin ulkopuolisen palkaaminen.

Tällaiselle konttorirotalle remonttihommat ovat hyvää irtaantumista normaaleista työkuvioista. Työasiat eivät kerinneet tulemaan ajatuksiin juuri lainkaan. Läppäriä tuli käytettyä vain muutaman kerran loman aikana. Kesäloma tuntui lomalta, vaikka olikin välillä vaikutti olevan loputonta työleiriä. Remonttiin käytetyllä rahalla olisi koko perhe voinut olla viikon pakettimatkalla etelässä tai kahden omatoimimatkalla. Elämä on valintoja täynnä. Sijoitetun rahan voi kirjata ainakin osittain varallisuuden kasvuun asunnon korkeammalla vakuusarvolla. Lisäksi tuhlailusta kertyi mukavasti vihreä boonusta sekä Norwegian cash pointseja.

5 kommenttia:

 1. Kyllä se remppaaminen on rankkaa. Omalla lomalla tuli myös hiukan rempattua, mutta ei kyllä ihan noin rankasti :D

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa rankalta, onneksi ite keittiöremonttia pari vuotta sitten tehneenä ei ollut lapsia sekottamassa pakkaa, en ois varmaan valmis vielä tänä päivänäkään :D

  Koitko muuten laminaattileikkurista olevan hyötyä? Ostin moisen makkarin lattiaa varten ja tein ehkä kaks levyä jonka jälkeen viskasin helvettiin ja otin takaisin keittiön lattiaa tehdessä hyväksi havaitun pistosahan hienopuuterällä. Leikkuri möyhensi laminaatin reunan niin huonoon kuntoon, että oli tosi tarkalla sen piilottaminen jalkalistan alle, pistosahalla sai kahden millin tarkkuudella siististi leikkautuneen päädyn :)

  Myöskään mitään sauma-ainetta en käyttänyt ja vielä tuo keittiön kaksi vuotta ollut laminaatti ainakin näyttää ihan pätevältä, ei ole saumat irvistelleet vaikka vettä on tippunut viikottain...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin leikkurin millä pystyi tekemään 0-90 asteen leikkaukset. Ei ollut ihan halvin mitä kaupasta sai, joten kesti tämän urkan ihan hyvin. Pituussuuntaiset leikkaukset tein lopulta käsisahalla, koska leikkurin tarkkuus on vähän niin ja näin, sekä reunasta tulee muhjua.

   Poista
 3. Kyllä oli hauska ja hauskasti kirjotettu juttu, kiitos!
  T. Omakotitalossa asuva, perheellinen, jolla myös sisätyötä tekevä "kätevä isäntä" eli tutulta kuulosti...

  VastaaPoista
 4. Hauska kirjoitus! Pystyn kyllä samaistumaan, mutta vain yhdellä taaperolla joka on 1,3v ja todella todella touhukas. Minulla alkoi toukokuussa saunaprojekti ja jäin juhannuksena kesä ja isyyslomalle (yht 10vk) ja nyt rupeaa olemaan homma aika loppusuoralla. Täytyy sanoa etten hirveän montaa lomapäivää kokenut, ja kyllä tässä pikkuhiljaa tuntuu siltä nyt voisi homma olla ohitse. En ole itse koskaan saunaa kyhännyt vaikkakin olen muissa hommissa rakennuksilla koko työikäni olen pyörinyt. Eihän se homma ihan nappiin mennyt ja sattui ja tapahtui kaikkea "kivaa". Mutta se on remonttia se, virheistä oppii ja virheet pystyy onneksi paikkaamaan. Työkalujen siirtelyyn ja siivoamiseen meni todella paljon aikaa kun mitään ei voi jättää minnekkään, eikä siitä suunnittelustakaan lapsen kanssa mitään meinannut tulla. Asumme kompaktisti kahdessa tasossa, eli säilytystilaa ei juuri suurelle remontille ole. Saunan eristeisiin ja alumiinipaperiin en koskenut muuten kuin teippailin saumat ja reunat uudestaan. Melkein kaiken tein itse, rimat, katto ja seinäpaneelit, värillinen saunasuoja paneeliin, lauteen runko, lauteet, lauteisiin saunavaha(vaimo), kiukaalle upotus, johdot ja jakkara. Jakkara on enää pientä sutimista ja uudestaan kokoamista vaille valmis. Sähkäri vain enää puuttuu että saadaan kiukaaseen ja valoihin virtaa. Päätin myös etten tee enää ikinä mitään isompaa hommaa pienen tai pienten muksujen kanssa. Varsinkaan kun meillä ei ole samassa kaupungissa omia sisarruksia taikka vanhempia. Korkeintaan voin muutaman vuoden huilin jälkeen seinään sutia maalia :)

  Tai sitten havahdun siihen kun on vasara kädessä ja seinät kaadettuna...

  t. Indeksi-mies / shareville

  VastaaPoista