torstai 20. maaliskuuta 2014

Kompostin takaisinmaksuaika

Ensimmäisen lapsen myötä meidän talouden sekajätteen määrä lähti nousemaan suoraviivaisesti ylöspäin.Tieto siitä että toinen lapsi oli tulossa, ei helpottanut tuskaa yhtään. Suurimpia syitä sekajätteen kasvuun oli vaippojen ilmestyminen arkielämään sekä kotona oloilun lisääntyminen. Sekajätteestä olimme jo aiemmin karsineet lasin, metallin ja pahvin. Vaihtoehtoina olivat jätteen karsiminen entisestään, tyhjennysvälin tihentäminen tai lämpökompostorin ostaminen. 

Sekajätteestä voisi karsia vaihtamalla loputkin kertokäyttövaipat  kestoihin, sekä lajitella energiajäte erikseen. Kumpaakaan ei oltu 100% valmiina sitoutumaan, mutta kompostori oli pyörinyt mielessä jo jonkin aikaa.

Sekajäteastian tyhjennys maksaa tällä hetkellä 5,50e ja se tyhjennetään kahden viikon välein, tästä tulee vuodessa 143e. Ajatus tämän summan tuplaamisesta sain kimmokkeen kompostin hankkimiseen. Kunnollisen lämpökompostorin hankintahinta hieman hirvitti, mutta oliko pelko edes aiheellinen? Selvitin kompostorin takaisinmaksuajan tekemällä pientä vertailua, huomioiden oheiskulutkin.

Kompostilla Ilman kompostia
Sekäjätteen tyhjennys á 5,5e 143 286
Roskapussit á 0,1e (10kpl/tyhj.) 26 52
Kompostikuivike 100L 20 0
Kompostiheräte 6L 15 0
Vuotuiset kulut yhteensä 204 338

Säästöä syntyisi tällä laskelmalla 134e vuodessa. Kompostoreita on monenlaisia mutta yksi varteenotettavin vaihtoehdoista oli Biolanin 220 litran pikakompostori. Takaisinmaksun laskelmassa käytin 500e hankintahintaa. Näillä lähtötiedoilla näyttäisi siltä että neljäntenä vuotena tuo pytty voisi alkaa säästämään.
Kirjoitushetkellä komposti on ollut käytössä puolisen vuotta. Aivan ongelmaton tapaus tuo ei ole ollut. Talvella meni umpijäähän, jolloin tila uhkasi loppua kesken. Onneksi helmikuun lauhat kelit pelasti tilanteen. Jonkin sortin sulanapito ei varmaankaan olisi pahitteeksi, mutta tällöin kannattavuuslaskemat menevät uusiksi. Myös tarvittava kuivike on ollut hiukan hakusessa, aluksi nuukaillin tästä, joka johti hajuhaittoihin. Nykyisin laitamme kuiviketta jo sisällä olevan biojäteastian pohjalle, tämä on tuntunut toimivan.

Säästyneillä rahoilla voisi jatkossa ostaa vaikka L&T osakkeita jotta jätehuolto olisi joskus jopa tuottoisaa osinkojen turvin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti