tiistai 8. huhtikuuta 2014

Vain 15 euroa kuukaudessa

Mitä tuolla 15 eurolla kuukaudessa saa? Ei paljon mitään: Lapselle jotain turhaa krääsää tai huonolaatuisen vaatteen. Itselle saisi ehkä pari kebab-lounasta tai mäyräkoiran olutta.

Entäs jos tuon summan sijoittaisi kuukausittain rahastoon? Miten paljon siitä voisi kertyä jos sijoitusaika on riittävän pitkä ja keskimääräinen tuottoprosentti olisi 8%?

15 vuoden aikana maksuja kertyy 2700 euroa. Ei kuulosta paljolta mutta tämän jälkeen sijoitettu pääoma voisi olla melkein kaksinkertaistunut.

Kun sijoitamista jatkaisi 30 vuoteen, olisi tällöin maksuja kertynyt 5400 euroa, mutta kokonaispääoma olisikin jo nelinkertaistunut.

Jos sijoitusaikaa venyttäisi 60 vuoteen, olisi tällöin maksuja kertynyt 10800 euroa, mutta kokonaispääoma voisi olla jo 26 kertaa pääomaan nähden. Tämä edellyttää että rahasto olisi tuottanut kulujen jälkeen tasaista 8%. Pitkässä juoksussa kulut alkavat merkitsemään entistä enemmän. Jos tuotto olisikin vain 6%, niin pääoma olisikin vain kymmenkertainen.

Tuotto ei varmaankaan tule olemaan täysin tasaista eikä loputon talouskasvu voi olla mahdollista. Maksimaallista tuottoa haettaessa kannattaisi tehdä lisäsijoituksia silloin, kun kurssit ovat alhaalla.

Verokarhu hykertelee kämmeniään jos lunastaa rahastoista yli 1000e kalenterivuodessa. Lunastaessa kerralla 60 vuoden säästöt jäisi käteen "vain" 192509e, jos pääomavero olisi 30%.

Tälläisiä laskelmia tein, kun päätin avata esikoiselle oman salkun Nordnettiin. Kuopus saa oman salkun kunhan saa ensin nimen. Rahat menevät Skagen Global A-rahastoon, joka sijoittaa maailmanlaajuisesti arvoyhtiöihin. Sen keskimääräinen tuotto on ollut viimeisen 10v aikana 10,69%.

Jatkossa ajattelin nostaa kuukausisummaa 30 euroon ja laittaa rahat kahteen eri rahastoon. Näin saisi salkujen kokonaisriskiä vähennettyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti