maanantai 21. huhtikuuta 2014

Vaunut vai kaikki muu tarpeellinen?

Kolmisen vuotta sitten, tieto esikoisen tulosta sai taloutemme pesänrakentajan sekaisin. Kaikenlaista tavaraa pitäisi hankkia ja äkkiä. Onneksi lähipiirissä oltiin alettu sikiämään jo hieman aikaisemmin, joten tarvittavasta tavaramäärästä pääsi paremmin jyvälle.

Yksi kalleimmista yksittäisistä hankinnoista tulisi olemaan vaunut. Kauniimpi osapuoli olisi ehdottomasti halunnut ostaa tonnin Emaljungat vain siksi, että ne ovat niiiin hienot ja muillakin odottavilla äideillä sellaiset oli jo hankittu. Käytettyjä ei voinut ostaa, koska juuri silloin oli tullut täysvalkoinen malli! Ominaisuuksiltahan ne ovat isoimmat ja raskaimmat mitä markkinoilta löytyy, joten täytyyhän niiden olla myös parhaat..

Budjetoinnilla selvisi että tonnilla saa aika paljon muutakin. Rautalangasta vääntämällä jungat jäivät kauppaan ja saimme ostettua muuta tarpeellista. Tässä listaa mitä hankimme tuoreelle vaippaikäiselle:


Yhdistelmävaunut Cresent Classic, käytetty 300
Brio Go kaukalo + isofix, uusi 209
Baby Björn Miracle rintareppu Amazonista 130
Carena -rattaat, käytetty 20
Matkasänky, uusi alennuksesta 18
Brio pinnasänky, käytetty 40
Pinnasängyn patja ja reunapehmuste, uudet 80
Sitteri tärinällä, uusi 75
Leikkimatto äänellä ja valoilla 90
Itkuhälytin Philips, käytetty 20
982

Toki ostimme muutakin tarpeellista ja myös tarpeetonta. Kaikkia ei tullut edes kirjattua ylös. Tiukemmalla budjetilla olisi myös selvinnyt jos olisi vähän nähnyt vaivaa.

Jälkikäteen olen harmitellut vain kalliin turvakaukalon ostoa, mutta päivääkään en ole katunut isofix-telakan ostoa. Toinen mistä olisi voinut säästää oli yhdistelmävaunut, mutta näissäkin olisi harmittanut jos vaunut olisivat olleet käytettävyydeltä huonot. Tärkein ominaisuus Cresenteissä on ollut heittoaisa ja helposti irtoava koppa. Vaikka nuo ovat melko kevyet ja menevät pieneen tilaan, ei niitä jaksanut vaunuajan jälkeen enää mihinkään kuljettaa. Lisäksi yhdistelmissä istuinmukavuus ei ole sama kuin matkarattaissa, tai ei ainakaan meillä viihdytty varttia kauempaa.

Voi olla että arvokkaampien yhdistelmävaunujen jälleenmyyntihinta olisi ollut parempi kuin muut tavarat yhteensä, mutta näin saimme rahalle enemmän vastinetta.

Ensimmäisen vuoden aikana hankittiin vielä käytettynä toiset matkarattaat ja pulkka, sekä uutena polkupyörän turvaistuin, pyöräilykypärä ja molempiin autoihin turvaistuimet. Näihin taisi mennä yhteensä noin 600 euroa. Kallein hutiostos on ollut Manducan rintareppu, sitä ei edes insinööri osaa käyttää.

Ikävuosien välillä yksi ja kaksi meni lähinnä ruoka-, vaate- ja lelukuluja. Lastenhuoneen kalustaminen ja sisustaminen otti aika ison kasan rahaa.

Runsas kuukausi sitten perheesemme syntyi toinen lapsi. Listalta löytyvät tavarat ovat jälleen käytössä, joten näiden hankintahinta on puolittunut yhtä lasta kohden laskien. Toisen syntymästä aiheutunut isoin hankinta oli sisarrusrattaat. Ostimme käytetyt Phil&Teds e3 rattaat tarvittavin lisävarustein 170e hintaan. Tämä on ollut niin positiivinen kokemus, että rattaat olisi voinut ostaa vaikka uutena 2½ vuotta sitten ja laajentaa tarvittavilla osilla.

Lähiaikoina tulossa oleva isompi tavarahankinta on polkupyörä, tässäkin käytetty ajaa varmasti asiansa, kunhan sellaisen jostain löytäisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti