Pakastimen käytöllä voi säästää ruokamenoissa, mutta millä hinnalla?
Entä kannattaisiko ostaa uudempi pakastin?
Olin jo melkein unohtanut että omistan energiakulutusmittarin. Muistini palasi kun luin Jarmo Vestolan blogitekstin laitteiden valmiuskulutuksista.
Kulutus ja sen hinta
Löysin energiakulutusmittarini pistorasiasta, jonka perässä on 15 vuotta vanha Rosenlew-kaappipakastin. Kulutusmittari näytti karua lukua; 8334 tunnissa oli kertynyt 408,3kWh. Koko vuoden kulutus olisi näin ollen 429,2kWh.
Euroiksi muutettuna 429,2kWh on noin 56 euroa, jos kWh hinta on 0,13e. Vuonna 2013 maksoin sähkölaskuja yhteensä 1226 euroa, tällä sain sähkölaitokselta vastineeksi 9339kWh. Kun eurot jakaa kulutuksella, saa keskihinnaksi 0,131e/kWh.
Äkkiseltään ajatellen pakastin kannattaisi vaihtaa pikimmiten uuteen. Mutta mutta.. Meillä on sähkölämmitys ja sitä tarvitaan 8kk vuodesta. Tänä aikana pakastimen hukkalämpö on pois muusta lämmitystarpeesta. Näin ollen pakastimen todelliseksi kuluksi tulee alle 20 euroa vuodessa.
Uutta tilalle?
Uusi 399e maksava Rosenlew A+ luokan kaappipakastin pitäisi kuluttaa 290kWh vuodessa. Kalliimpi vaihtoehto, 995e maksava Bosch A+++ kaappipakastin pitäisi kuluttaa vain 141kWh vuodessa.
Uusi Rosenlew pystyisi säästämään enintään n.18e vuodessa ja Bosch 38e, jos oletetaan että kotimme lämpeäisi kokonaan ilmaisenergialla. Tässä tapauksessa pakastimen ottama teho olisi kokonaan ylimääräistä kulua. Tässäkin tapauksessa takaisinmaksuajoiksi tulisi 22 vuotta ja 26 vuotta. Nykyisessä asunnossamme ja sähkölämmityksen kanssa nämä ajat olisivat kolme kertaa pidemmät..
Toimenpiteenä on vanhan pakastimen sulatus ja pesu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti