lauantai 23. elokuuta 2014

Loppuvuoden ilmaisenergia talteen

Lämmityskausi alkaa uhkaavasti lähestymään, mutta onneksi aurinko paistaa lämpimästi vielä muutaman kuukauden. Sääpalvelun kautta voi tarkastella miten paljon energiaa on ollut tarjolla. Tässä esitetyt luvut on Tampereen tilastoja vuodelta 2013.

Kesä-elokuussa aurinko säteilee n. 1000 wattia per neliö. Kesällä harvoin tarvitaan lämmitystä, mutta loppukesästä lähtien sitä taas tarvitaan. Syyskuussa päiväkohtainen säteilytehon huippuarvo on ollut keskimäärin 541, lokakuussa 302 ja marraskuussa vielä 106 wattia neliöltä.

Tuota auringon ilmaista lämmitysenergiaa saa ikkunoiden kautta, jos asunnon ikkunat ovat itä-etelä-länsi ilmansuunnilla. Muutama tunti auringonpaistetta isoista ikkunoista lämmittää päivän aikana helposti useita kilowatteja. Sälekaihtimilla tuon energian voi heijastaa takaisin tai päästää sisälle.

Tuntuu että syksyllä on aina pilvistä ja sataa usein. Sääpalvelun mukaan sadekertymää ei ole syksyllä sen enempää kuin kesälläkään, mutta aurinkotunteja onkin jo selvästi vähemmän. Päivää kohden aurinko on paistanut keskimäärin syyskuussa 3,5h, lokakuussa 2,9h ja marraskuussa enää 0,6 tuntia. Tässä pitää muistaa, että aurinkosäteilyä tapahtuu vaikka oliskin pilvistä, eli verhot kannattaa joka tapauksessa avata.

Meillä sälekaihtimien oikea asento säästänee vuodessa muutamia kymppejä rahaa. Ei siis isoa säästöä mutta ompahan ainakin valoisampi kämppä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti