Ensimmäisen lapsen kohdalla ajattelin että opetetaan kuivaksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa jotta vaippavuori ei kasvaisi liian suureksi. Väärin meni! Emme edes kokeilleet kestovaippoja kunnes niitä ilmaiseksi tarjottiin. Kestovaippojen kanssa saimme esikoisen 2-vuotiaana niin kuivaksi että sisällä ei tarvinnut käyttää vaipaa lainkaan. 2½-vuotiaana esikoinen riisuu itse housut ja käy potalla. Yövaipasta luovuttiin 2v7kk ikäisenä.
Toisen lapsen kohdalla kävi tuuri. Saimme ilmaiseksi ison kasan kestovaippoja. Ekologinen valinta sekä mahdollisuus säästää rahaa. Onko kestoilu vaivanarvoista? Entä mitä olemme säästäneet?
Aluksi käytössä oli ImseVimse-vaippoja 3-6kg:lle. Näissä on erilliset kuori- ja imuosat. Kuoria oli kahdeksan ja imuja yhteensä 20 kappaletta.
Näitä käytimme aina kuin mahdollista, lukuunottamatta yötä ja ulkoilua. Päivässä kului 2-3 kertakäyttöistä ja 6-8 kestovaippaa. Sinappia tuli aluksi useita kertoja päivässä, joten vaippaa sai vaihtaa usein. Pesukone sai pyöriä lähes joka päivä, joten pelkkää säästöä kestoilu ei ollut. Tarvittaessa käytimme myös isompia kokoja.
Seuraavaksi oli käytössä sekalainen joukko medium kokoisia kestovaippoja (5-10kg taaperolle). Näitä tuli käytettyä myös ulkoilussa ja päiväunien aikaan. Parhaimillaan vuorokaudessa kului vain yksi kertakäyttövaippa ja pahimmillaan 3 kappaletta. Kestoja meni päivässä sitten 4-7 kappaletta. Merkkeinä olivat ImseVimse, Muksut, Muumi, Rainbow ja Kushies. Yhteensä näitä oli 15 kappaletta. Suurinosa näistä oli taskuvaippoja. ImseVimse ja Muumit olivat erillisellä kuori- ja imuosa periaatteella. Näillä saavutti myös parhaimman kuivuuden.
Esikoisen ensimmäisen kahden vuoden aikana vaippoja kului keskimäärin 6kpl vuorokaudessa. Tästä tulee 4380 kertakäyttövaipaa. Jos vaipan keskihinta on 0,2 euroa, nin tästä tulee 876 euroa. Kuopuksella käytämme ja tulemme käyttämään kestovaippoja niin pitkään vaippoja tarvitaan. Kuitenkin niin että kertakäyttövaippoja tulee kulumaan koko ajan keskimäärin 2kpl vuorokaudessa. Säästöpotenttiaali on tällöin 584 euroa. (4*365*2*0,2).
Vaippapyykkiä meillä pestään 2-4 päivän välein, riippuen vähän kuinka paljon niitä tuli käytettyä. Keskimäärin kolmen päivän välein tapahtuva ylimääräinen pesu olisi 120 pesukertaa vuodessa ja 240 kertaa kahdessa vuodessa. Yksi pesukerta kuivauksineen maksaa vaikkapa 0,5 euroa, niin pesujen hinnaksi kahden vuoden aikana tulee 120 euroa.
Säästöpotenttiaalia on pesukustannusten jälkeen vielä 464 euroa. Yksittäinen kestovaippa voi maksaa jopa 25 euroa, mutta toisaalta isoissa määrissä hinta voi olla alle 15e. Käytettynä voi saada arviolta 0-200 euron hinnalla riittävästi vaippoja, sitä paitsi vaipat paranevat käytössä. Hyvällä tuurilla saat käytettynä ostettujen kestovaippojen hinnan takaisin niitä pois myydessä. Uusia keskihinnaltaan 20 euroa maksavia vaippoja saisi 464 eurolla 23 kappaletta. Nämä ei pelkästään riitä. Kun ottaa huomioon jälleenmyntiarvon tai mahdollisen seuraavan lapsen, niin silloin niitä voi ja kannattaakin ostaa tarvitta määrä.
Me saimme suurimman osan kestovaipoista ilmaiseksi ja lisäksi käytimme saamiamme lahjakortteja lastentarvikeliikkeisiin. Omalla rahalla olemme ostaneet vain muutaman kestovaipan. Meidän tapauksessa säästöä yhden lapsen osalta pitäisi tulla noin 400 euroa, tai vähemmän, riippuen mistä L-koon kestovaippoja hankimme. Harmi ettei kestovaippoja tullut käytettyä esikoisen kanssa alusta alkaen. Ennakkoluulo, tietämättömyys ja laiskuus veivät aluksi voiton..
Vähimmillään kestovaipat ovat hyviä jos tietää että vaippa tarvitsee vaihtaa taas tunnin sisällä. Parhaimmillaan niillä nukutaan jopa koko yö! Näin meinaan tapahtui kerran kuopuksen kanssa kun väliaikaiseksi vaipaksi laitettu S-koon ImseVimse jäikin koko yöksi. Sänky ei kastunut mutta imu oli kyllä läpimärkä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti