torstai 28. syyskuuta 2017

Mikä onkaan todellinen nettituntiansio?

Olen ollut kymmenen vuotta insinöörinä ja työskennellyt koko tuon ajan alan hommissa. Kuukausipalkkani on keskivertotasoa, ottaen huomioon asuinpaikan ja valmistumisvuoden. 7,5 tunnin päivätyöllä bruttotuntipalkaksi tulee noin 25e. Ihan kivalta tuntuu, mutta..

Mitä enemmän tienaat sitä enemmän maksat veroja. 48k vuosiansioilla veroa menee eläke- ja työttömyysmaksut mukaanlukien noin 33% riippuen asuinpaikkakunnasta ja kirkkoon kuulumisesta. Nettotuntipalkaksi tulee noin 17e. Tämäkin on vielä ihan kiva, mutta..

Töihin meneminen maksaa, varsinkin omalla autolla meneminen. 160e/kk kulu tiputtaa eurolla nettotuntiansioita ja 320e/kk vastaavasti kahdella jne. Itsellä menee löpöön150-200e/kk sekä muihin auton menoihin 200e/kk, joten tämä "luksustuote" tiputtaa tuntiansiota 2,5 eurolla. Vielä jää käteen 14,5e tunnista, mutta..

Jokainen työpäivä vaatii aikaa työmatkoihin ja lounastauon. Omalta kohdalta näihin menee yhteensä kaksi tuntia, joten yhden työpäivän pituus on 9,5 tuntia. Kuukaudessa töissä käyminen ei olekkaan vain 160 tuntia, vaan yhteensä siihen menee jopa 200 tuntia.

Lopullinen nettotuntiansio onkin paljon vähemmän kuin äkkiseltään ajattelee. Omalla kohdalla se on noin 11,6 euroa tunnilta. Ei paljon naurata valkokaulusköyhällistönä oleilu.

Ilman autoa, lyhyemmällä työmatkalla mutta puolta pienemmällä brutto kk-palkkalla työtunnista jäisi melkein sama raha käteen.

Oman nettotuntiansion voit laskea seuraavalla kaavalla:
(netto kk-palkka - työn kulut) / (päivän työtunnit + lounas + työmatkaan kuluva aika) / 21

Esim1: Toimihenkilö 37,5h viikkotunnilla, uudehkolla autolla töihin 30km päässä olevaan toimistoon
Laskennallinen: 3000e/7,5h/21 = 19,05e/h
Todellinen: (3000e - 500e) / (7,5h + 0,5h + 1h) / 21 = 13,22e/h

Esim2: Työntekijä 30h viikkotunnilla, polkupyörällä 2km päässä olevaan työpaikkaan, ei lounastaukoa
Laskennallinen: 2000e/6h/21 = 15,87e/h
Todellinen: (2000e - 20e) / (6h + 0h + 0,5h) / 21 = 14,51e/h

Näissä esimerkeissä ensimmäinen toki tienaa rahaa enemmän kuin jälkimmäinen, mutta hännellä on vuodessa 500h vähemmän vapaa-aikaa.

Taloudellisesti riippumattoman todellinen nettituntiansio huiteleekin moninkerroin isompana, koska osingot, korot yms maksetaan vaikka ei tikkua laittaisi ristiin, tosin vuokratuloihin joutuu hieman käyttämään vaivaa.

6 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen laskelma. Kodin ja työpaikan välisistä matkoista saa toki vähennyksen verottajalta. Laskin itse miten paljon jää palkasta ns. pakollisten kulujen(puhelin, auto lainalyhennykset yms.) jälkeen nettotuntiansioksi. Summa oli reilu 5€/h. Siinä saa miettiä kaksi kertaa onko esim. 1000€ televisio 200 työtunnin arvoinen kapistus.

    VastaaPoista
  2. Tuota on hyvä laskea. Ainakin minulla tehosi. Halusin mielummin vapaa-aikaa kun jonkun tuotteen. Siitä lähti muutos!

    VastaaPoista
  3. Kyllä se töissäkäynti on nykyään kallista puuhaa :)

    VastaaPoista
  4. Silmiä avaava laskelma tosiaan. Laskin oman tuntipalkkani blogin puolella muistaakseni joskus 2014 loppuvuodesta ja päässä kummittelee sellainen 11-14e väliin osuva lukema. Pitäis melkein tehdä nyt uudet laskelmat kun lainat ovat muuttuneet ja kuukausittainen polttoainelasku on tainnut pienentyä pienen moottoriviilauksen ansiosta :)

    Tässä näkee ehkä muuten parhaiten miksi jotkut suosittelevat asumista mahdollisimman lähellä työpaikkaa. Vaikka se ei vaikuta palkkaan niin jo joku 10min/suunta pidempi työmatka syö vapaa-aikaa ihan huomattavastikin esimerkiksi vuositasolla.

    VastaaPoista
  5. Unohdit laskelmistasi sen, että työntekijät eivät tee 21 työpäivää kuukaudessa. Lomaa on yleensä 5 viikkoa, arkipyhiä keskimäärin 11 vuodessa, ja sairaspäiviltäkin saa palkkaa. Lisäksi saa useimmilla aloilla 12,5 kk palkan vuodessa, johtuen lomarahoista. Nuo kun huomioi niin oikeampi jakaja kuukausipalkalle on 18.5, ei 21.

    Montako *tuottavaa* työtuntia siellä työpaikalla tulee tehtyä, sitä en edes yritä laskea ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio. Palkalliset lomat ja lomarahat nostaa todellista tuntiliksaa. Jutun pointti oli että joskus vähemmän on enemmän/palkitsevampaa.

      Poista