tiistai 1. tammikuuta 2019

Vuosi 2018

Vuosi vierähti jälleen kerran lähes huomaamatta, ainakin blogikirjoitusten osalta. Blogilukemistoa tuli kuitenkin selailtua lähes viikottain, mutta oma tuotos jäi vaatimattomaksi. Ehkäpä tänä vuonna sitten hiukan enemmän.

Vaikka julkaisuja ei juuri tullut, niin omien menojen seurantaa en ole kuitenkaan lopettanut. Sitä kun on tullut harrastettua jo yli 20 vuotta, niin eihän siitä niin vain luovuta.

Taloudellisesti vuosi 2018 jatkoi viime vuoden linjaa. Rahaa paloi enemmän kuin oli tarkoitus ja säästöön jäi vähemmän kuin piti (kuitenkin noin 11% nettotuloista). Nordnetin osakesalkun arvo ei juurikaan noussut vuoden takaisesta, vaikka syötinkin sinne uutta rahaa muutaman tonnin. Seligsonin rahastojen arvo nousi hieman, mutta olisi laskenut ilman säännöllistä kk-säästämistä. Pitkään jatkunut globaali nousu osakemarkkinnoilla alkaa näköjään taittumaan. Näistäkään huolimatta taloudemme nettovarallisuus kasvoi, kiitos lainanlyhennysten niin omien kuin sijoitusasuntojen osalta, tosin edellyttäen että asuntojen arvot ole laskeneet.

Lainalyhennykset menivät suunnitelman mukaisesti, mutta sijoittamista haittasivat korkeat menot, ne olivat keskimäärin 2266e kuukaudessa.


Asumisen pakolliset menot laskivat, vaikka muutimme isompaan ja vanhempaan taloon 2017 loppuvuodesta. Kuitenkin asumisen liittyvät ei niin pakolliset kulut eli remontointi, sisustaminen ja piha, olivat jo toistamiseen meidän talouden isoimpana kulueränä.

Ruokamenot jatkoivat kasvuaan, oma osuuteni oli keskimäärin 484e/kk. Jatkossa olis tarkoitus hyödyntää omaa pihaa enemmän ruuan tuotantoon, tosin taitaa mennä enemmän harrastuksen piikkiin, eikä varsinaista säästöä synny.

Autoilun kulut nousivat hieman viime vuoteen nähden, koska perheemme ainut auto sai vaihtua. Olihan siinä jo puoli miljoonaa mittarissa. Kuluja nostaa auton hankinta. Kirjanpidollisesti otin rahat säästötililtä ja jyvitän sen kuukausittain maksamallani "lyhennyksenä" säästötilille takaisin 2018 ja 2019 aikana.

Lapsista aiheutavat kulut tippuivat vuoteen 2017 nähden, lähinnä päivähoitomaksujen pienentyessä.

Vakuutusmaksut nousivat omakotitaloon siirtyessä, vakuutettuna on myös piharakennukset. Vakuutusmaksuista olen jo aikaisemmin erottanut autovakuutuksen autoilun kuluksi, ehkäpä kotivakuutuksen kiinteistövakuutukset erottaa asumisen kuluihin..

Omaan vapaa-aikaan käytetty raha ei ole koskaan ollut niin alhainen kuin vuonna 2018. Myöskin siihen käytetty aika oli kortilla, joten eipä ehtinyt tuhlaamaankaan. Myöskään vaatteita ostin vain pakolliset.

Aikaisemmin asettamat liikunnallisesti tavoitteet täyttyivät viime vuonna; puolikas maraton tuli juostua alle 2h sekä kokonainen alle 5h.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti