perjantai 21. kesäkuuta 2019

Avensiksen tilinpäätös

Uskollinen sotaratsu sai väistyä jo viime vuonna(, mutta tänne excelin sisältö eksyi vasta nyt). Yli puoli miljoonaa kilometriä mittarissa oli ihan kunnioitettava määrä, vastaavien toimivien autojen hinnat pyörivät vielä kahden tuhannen molemmin puolin. Myydessä sain siitä vielä 700e vikoineen päivineen.

Avensis ehti olemaan meidän taloudessa 8 vuotta ja tänä aikana ajoimme sillä 230tkm. Rahaa tuohon meni yhteensä 47629e huomioiden osto, myynnin sekä kaikki käyttökulut. Keskimäärin lähes 6000 tuhatta euroa vuodessa!! Eli noin 500e per kuukausi. Tosin kilometriä kohden tulee maltillinen 0,206e/km. Kaikki ajaminen ei suinkaan ollut näin edullista. Ensimmäiset vuodet ovat raskaimmat, hankintahinta, uusi vakuutus, tässä tapauksessa maksoin ensimmäisiä vuosia myös ns. täyskaskoa. Huollatin auton pääsääntöisesti itse, tein sen mitä huolto-ohjelmassa sanottiin tai vikoja ilmaantui (erittäin vähän). Jakopään remontit käytin huollossa.Jos olisin myynyt auton kolmen vuoden kuluttua (samalla kun sain auton maksettua kokonaan itselleni), olisi ajaminen maksanut kilometriä kohden aivan järjettömästi. Kaavio huomioi myös auton oletetun arvonalenemisen. Ensimmäistä vuotta "rasittaa" jakopään remontti ja vähäiset kilometrit.

Ajoin auton ns. "loppuun", joten viimeiset ajovuodet olivat edullisia ja olisin niitä jatkanut niin kauan kuin olisi liikkunut.

Silloin kun autolla ajaa pitkään, alkaa polttoainetaloudellisuus näkymään entistä isompana osana kokonaiskuluissa. Mutta jos autolla ajaisi todella vähän, silloin kulutuksella ei ole juurikaan merkitystä, pääasia että auto toimii eikä se ole ollut turhan arvokas. Avensis vei keskimäärin 5,74 litraa satasella naftaa. Pienemmällä nokilekalla olisi päässyt pienempiin lukemiin, esimerkiksi tasan 5 litran kulutuksella polttoaineen osuus olisi ollut "vain" 15351e. Säästöä olisi syntynyt 2272e, eli alle 24e kuukautta kohden. Tai olisihan tähän toiseen "säästöpossuun" voinut tullut ylimääräinen kahden tonnin remontti, joka olisi romuttanut koko säästöpotenttiaalin.


Sama piirakka kilometriä kohden


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti