perjantai 8. tammikuuta 2021

Vuosi 2020

Vuosi 2020 oli hyvin poikkeuksellinen vuosi maailman laajuisesti. Kiinasta lähtöisin oleva virus sekoitti maailman menoa ja ihmisiä. Rajoituksia, suosituksia, kehotuksia, mitä milloinkin. Jos itse olisin tästä aiheesta jotain kirjoittanut, niin olisin ollut hyvin samoilla linjoilla kuten Jarmo Vestola kirjoittaa Downshiftaaja blogissaan. Erittäin faktapohjaista näkemystä asiasta.

Itselläni vuosi 2020 merkitsi lisääntynyttä vapaa-aikaa kahdesta syystä; 1) lisääntyneet etätyöt ja niiden ansiosta vähentynyt työpaikalle ajelu, 2) tein 80% työviikkoa, koska nuorin lapsi on alle 3 vuotta, käytännössä tämä tarkoitti 4 päivästä työviikkoa.

Menoja tuli edelleen merkattua tuttuun tapaan. Tänäkin vuonna oman kodin muut kulut (ts. remontointi=) oli suurin kuluerä 7853e. Siinä näkyy viime vuonna otettu remonttilaina vielä useamman vuoden 2062e osuudella, mutta tästäkin huolimatta kotiin laitettu summa oli melkoinen. Ruokailukulut (6850e) ovat nousseet vuosi vuodelta, osin syynä kasvavat lapset mutta osin lisääntynyt kotona oloilu lisäsi ruokakaupan laskua. Lisäksi ravintolaan on mennyt 1355e. Josta tulikin huomattua, että ravintola-kuluja olen sujuvasti laittanut omaan kategoriaan, mutta ei ole näkynyt täällä olevissa kuluissa. Korjasin ne menot sivulle. Myöskin muutakin virhettä löytyi, mutta nyt pitäisi olla kunnossa. Aikaisemmin en laskenut asuntolainan korkoja menoiksi, nyt olen nekin lisännyt menot-sivulle.


Kuluja oli aikaisempien vuosien tapaan. Ainut selvästi pienempi oli polttoainekulut. Tulopuolelta rasitti lyhennetty työviikko, lomarahojen vaihto vapaaksi sekä selvästi vähentenyt matkustus työasioissa (km-korvaukset ja päivärahat jäivät murto-osaan aikaisemmista vuosista).

Sijoitusasuntorintamalla ensimmäisen vuokra-asunnon asukas vaihtui kahdesti. Asunto oli myös kesän ajan AirBnB-vuokrauksessa. Kotimaan matkailu oli yllättävän suosittua. Vaikka kysyntää olikin, ei kysyntä näkynyt AirBnB-hinnoittelussa, joten potenttiaalinen tulo jäi pienemmäksi kuin se olisi saattanut olla. Myös toisen vuokra-asunnon vuokralaiset ilmoittivat loppuvuodesta lähtevänsä. Lisäksi vuoteen mahtui pientä remonttia ja korjauksia. Työllistävin vuosi koko asuntosijoitus ajalta (4 vuotta).

Sijoitustoiminta pörssiin oli omalta osaltaan melkoisen tylsää. En myynyt ainuttakaan osaketta taikka rahastoa. Kuukausisäästöt jatkuivat normaalisti, tosin Nordnetin ETF-säästön laitoin kesällä pois, sen jälkeen kun siihen lisättiin kk-kulu. Avasin osakesäästötilin, sinne laitoin muutamia osakkeita maaliskuun lopulla, ajoitus oli erittäin hyvä, mutta hevoset eivät olleet parhaita. Nordettiin sain siirrettyä uutta rahaa aikaisempia vuosia vähemmän, vaikka siirsin Norwegian säästötililtä muutaman tonnin. Keväällä oli tarkoitus hyödyntää Nordnetin superluottoa, mutta ei vain kantti kestänyt ostaa osakkeita velaksi, jotenkin odottelin että romahtaisi vielä lisää. Noh eipä sitten rohmatanut. Syksyllä salkkuun tarttui Toyota ja Nio -autovalmistajien osakkeita. Salkku jäi muutaman prosentin plussalle. Mahdollisuus olisi ollut huomattavasti suurempaankin tuottoon. Sijoitetun uuden rahan ansiosta salkun arvo on nyt "ATH"-lukemassa, kuitenkin osinkotuottoprosentti oli surkea.

Vuoden 2020 säästöprosentiksi jäi vaivaiset 10,0%. Harmittavan vähän. Surkeasta säästöasteesta huolimatta, vuoden vaihde oli myös eräänlainen merkkipaalu varallisuudesta, nimittäinen nettovarallisuus kipusi yli 200ke. Aikaisempi merkkipaalu (100ke) ylittyi vuoden 2016 aikana. Varallisuutemme on suurimmilta osilta kahdessa sijoitusasunnossa sekä omassa asunnossa, vasta näiden jälkeen tulee osakkeet, rahastot ja käteinen. Varallisuuden kasvussa suurimmassa roolissa ovat siis lainanlyhennykset, ja tulevat olemaan ellen saa säästöastetta nousemaan. Vuodelle 2021 se tulee olemaan haasteellinen, nimittäin lyhennetty työaika jatkuu aina lokakuun loppuun asti, myös työmatkat voivat jäädä vähiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti