perjantai 19. marraskuuta 2021

Sijoitusasunto nro 1, viisi vuotta takana

Ostin ensimmäisen sijoitusasuntoni keväällä 2016. Tästä on nyt kulunut runsas viisi vuotta. Siitä viimeiset neljä vuotta olen myös ollut ks. taloyhtiön hallituksen varajäsenenä. 

Ensimmäinen vuokralainen oli hyvä valinta. Asui koko opintojensa ajan, neljä lukuvuotta. Vuokra tuli aina ajallaan eikä ylimääräistä vaivaa ollut. Vuokran korotuksia en tehnyt lainkaan. Kustannukset pysyivät kurissa, joten tarvetta nostoille ei ollut. Ainoa investointi tuona aikan oli sälekahtimien asennus.

Seuraavan vuokralaisen hankinta olikin vaikeampaa. Keväällä 2020 alkanut koronahysteriä sekoitti koulujen pääsykoepäivät ja paikkojen varmistuminen meni pitkälle. Tästä huolimatta kesäkuussa oli muutamia yhteydenottoja. Ilmoitin heille että heinäkuussa asuntoa pääsee katsomaan. Tein sitä ennen pientä pintaremonttia seinille. Kiinnostuneet olivat löytäneet asunnon, joten jäin nuolemaan näppejäni. En kuitenkaan montaa päivää odotellut. Julkaisin asunnon AirBnB:ssä. Tähän tulikin matkailijoita melkoisesti. Jälkikäteen jäi harmittamaan turhan alhainen vuorokausihinta. Omalle työlle ei kovin suurta tuntipalkkaa pääässyt muodostumaan. Jatkossa jos ylipäätään lähden tähän touhuun, hinnoittelen reilusti yläkanttiin. Heinäkuun aikana tuli satunnaisia kyselijöitä joista ei tullut vuokralaisia. Jatkoin AirBnB kalenteria elokuun puoliväliin. Elokuussa sain vuokralaisen, joka halusi työtilakseen. Vuokrasuhde ei kuitenkaan jatkunut pitkään, vaan hän ilmoitti jo lokakuussa, että haluaa purkaa sopimuksen joulukussa. Ennen aikainen purkaminen tarkoitti lisätuloa 2kk vuokraa vastaavan sopimussakon muodossa.

Kolmannen vuokralaisen sain edellisen perään ilman tyhjää kuukautta. Laitoin ilmoituksen heti lokakuussa, tähän tulikin melkein heti pari kyselijää joista toisen valitsin. Sovittiin puolen vuoden määräaikainen, koska tämä oli vuokralaisen asumisen tarve. Ja niin kävi, että asunto vapautui kesäkuussa.

Keväällä 2021 oli päätettävä laitanko AirBnB kesä-elokuun ajaksi vai en. En jaksanut sitoa itseäni vaivaa ja laitoin etuoveen ilmoituksen. Kysyntää oli, mutta tarve asunolle vasta syyskuussa koulujen alkaessa. Sain kuitenkin vuokrattua asunnon työtilaksi heinäkuun alusta lähtien. Asunto ehti olemaan siis vain kaksi viikkoa tyhjillään.

Näiden viiden vuoden aikana asunnon arvo ei ole juurikaan noussut (ei niin suosittu kaupunki kyseessä..) Laina on kuitenkin lyhentynyt mukavasti (n 6.5ke). Kassavirta oli aluksi +/-0 mutta on tätä nykyään hieman miinuksella, koska taloyhtiö on ottanut lisää korjauslainaa, tosin pankkitilillä näkyvä vaikutus on positiivinen koska verot on huomioitu ansiotuloverokortissa. Olen edelleen tyytyväinen ostokseeni, vaikka sen "tuotto" näkyy vain varallisuuden kertymisessä. En ole menettänyt yöuniani, enkä ole harkinnut myymistä.

Ajatukset sijoitusasunnoista ovat kuitenkin muuttuneet, nimittäin noin kuusi vuotta sitten, aika ennen ensimmäistäkään sijoitusasuntoa, minulla oli ajatus että niitä voisi olla 4-5kpl ja ostaisin aina seuraavan sijoitusasunnon kun edellinen sijoitusasunto ei tarvitse enää lisävakuuksia. Nyt olisi se aika, mutta olen alkanut empimään tätä. Luin jostain viisauden "kaikki mitä omistat, omistaa palan sinua", tämä sanonta kolahti itseeni ja on mielestäni niin totta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti