sunnuntai 30. tammikuuta 2022

Vuosi 2021

Olipahan melkoinen vuosi. Jos olisi ollut koko vuoden koomassa taikka autiolla saarella, ja sitten tämän jälkeen katsonut uutiset, olisi pitänyt hieraista silmiä kolmannenkin kerran ja ihmetellä mitä maailmassa tapahtuu! Totalitarismi puskee niin että hirvittää. Rajoituksia, kontrollia ja kyttäämistä. Ihmiset jaetaan kahteen kastiin. Työssäkäyntiä aletaan estämään. Kaikki paukut laitetaan yhden taudin estämiseen, ja samaan aikaan mielenterveysongelmat räjähtää käsiin. Huh huh.

Kaikesta negatiivisuudesta huolimatta, pörssit jatkoivat iloista nousua lähes koko vuoden Tämä tarkoitti myös omien salkkujen paisumista. Uutta rahaa laitoin aiempia vuosia vähemmän. Tästäkin huolimatta pörssisijoitusten arvo nousi lähes 30%. Muu varallisuus kasvoi lainalyhennysten muodossa. Nettovarallisuus lisääntyi yhden vuoden aikana 25ke. Oma henkilökohtainen ennätys vuoden aikana. Säästöön meni vaivaiset 6% nettotuloista.

Tein 80% työaikaa lähes koko vuoden 2021. Lyhennetty työaika tarkoitti lisääntynyttä vapaa-aikaa. Tästä huolimatta en mitään poikkeuksellisen erikoista saanut aikaan. Tosin eipä sitä aina tarvitse suorittaa, on ihan mukava olla lapsien kanssa läsnä. Myöskin etätyösuositus tarkoitti paljon kotona olemista.

Kulupuolella 2021 ei juurikaan poikennut aiemmista vuosista. Remonteihin meni taas paljon. Yksi iso kuluerä oli lämpöpattereiden uusiminen. Tämä tuli eteen kun yksi alkuperäisistä radiaattorista alkoi vuotamaan. Päätettiin vaihtaa kaikki sitten. Vesivahinko tarkoitti myös yhden huoneen remontin aikaistamista. Lisäksi työhuone tuli rempattua. Ruokamenot jatkoivat kasvamistaan. Syinä löytyi etätyöt, viisi syöjää ja kallistuneet hinnat. Ravintoloihin tuli käytettyä aiempaa enemmän, rajoituksista huolimatta. Ensisijaisesti käytimme vain ravintoloita jotka vastustivat koronapassia.

Otin syksyllä korkokaton oman asunnon lainaan seuraavaksi seitsemäksi vuodeksi. Kysyin myös kiinteä korkoa, mutta katto tuli edullisemmaksi. Lainakatto maksetaan korkeampana marginaalina. Onhan tässä ollut jo pitkään alhaiset korot sekä inflaatio alkanut nousta. Raaka-aineiden, energian ja kuljetuksen osalta nousu on valtaisaa. Tämä näkynee viiveellä myös elintarvikkeissa ja muussa kulutustavarassa. Näistäkin huolimatta, ohjauskorot eivät välttämättä nouse, ainakaan ihan heti, koska koko Eurooppa olisi suurissa vaikeuksissa. Epävarmuuden lisääntyessä korkokaton hinta tullee nousemaan.

Vuosi 2022 tulee olemaan monessa mielessä mielenkiintoisempi kuin 2021. Tauti on muuntunut lievemmäksi, leviämistä ei voida enää estää, tartuntakäyriä on loivennettu jo riittävästi ja rokotteiden teho alkaa näkyä niin hyvässä kuin pahassa Mielenkiintoisen hommasta tekee se, että voidaanko palata normaaliin vai tarvitaanko "uusi normaali". Toinen asia on materiaalien saatavuus ja hinta, normalisoituuku ne vielä vuonna 2022. Vuoden päästä kulupiirakka saattapi olla erillainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti