keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Muovikassien hinnalla etelään?

Yksi halvimmista turhakkeista on ruokakauppojen muoviset ostoskassit. Yksittäinen ei paljoa maksa mutta niitä kerääntyy yllättävän helpolla iso kasa. Ne kestävät hyvällä tuurilla muutaman kauppareissun mutta huonolla tuurilla ostoksia ei saa kannettua jääkaapille asti. Käyttämällä kestokasseja säästäisi nuokin rahat johonkin muuhun.

Jotta rahan säästäminen olisi mielekästä, niin sille tarvitaan jokin tavoite. Tässä tapauksessa esimerkki "voin lähteä ilmaiselle lomamatkalle 10 vuoden välein, kun en osta yhtään kaupan muovikassia". Pienistä puroista syntyy jokia, sanotaan. Mutta millainen kasa rahaa näihin kuluu ja riittäisikö nuo 0.19e maksavat turhakkeet yhteen etelänmatkaan?


Oletetaan että keskiverto ihminen tarvitsee viisi ruokakassia viikossa, eli 260 pussia vuodessa. Tästä tulee noin 50e vuodessa. Tästä summasta joudutaan vähentämään roskapussien hankintahinta, koska nyt niitä ei tule "samalla" kun tulee kaupasta kotiin. Oletetaan että kaatopaikalle joutuu neljä roskapussia viikossa. Roskapussien hinta on noin 0,05e, eli viikossa menisi 0,2e ja vuodessa 10e. Näin ollen säästöön jäisi 40e vuodessa. Kymmenessä vuodessa säästöön kertyisi 400 euroa. Tällä summalla voisi saada äkkilähdön tai omatoimimatkan halpalentoyhtiöllä.

Entäpä jos 40e laitetaan vuodessa kasvamaan korkoa.. Oletetaan vuotuiseksi tuottoprosentiksi vaikkapa 9%. Tästä tulee kymmenessä vuodessa tuottoa 231e, joten pääoma olisi yhteensä 631e. Tuotot saa lunastaa verottomasti jos kalenterivuodessa pääoman myynti on alle 1000e. Näilläkään summilla ei kuuhun pääse, mutta antaa hieman valinnanvaraa.

On varmasti helpompiakin tapoja säästää 40e vuodessa. Varsinkin kun suurempi vaikutus kauppalaskuun on kassien sisältä sekä kuinka usein sinne kauppaan lähtee autolla. Lyhyillä ajomatkoilla auton ajokilometri maksaa helposti yhden muovipussin verran. Meillä yhdensuuntainen kauppamatka on vain 5km, joten kaupassa käynti maksaa noin 2 euroa. Näin laskien toiset 40e säästäisi kun kävisi vuoden aikana 20 kertaa vähemmän kaupassa kuin aikaisemmin.

Erillistä lomamatkarahastoa ei ole vielä tullut perustettua, mutta meillä on ollut kankaiset kauppakassit käytössä jo monta vuotta. Lisäksi olen pyrkinyt pitämään autossa muutamia muovipusseja siltä varalta että kankaiset unohtuu kotiin. Koitan yhdistää kaupassa käyntiä kotimatkan tai muiden kulkemisien yhteyteen. Omaan osoitteeseen on tullut kannettua ruokaa jo 12 vuotta. Tuona aikana olen arviolta jättänyt ostamatta vähintään 1200 pussia, eli kestokasseja on käytetty vähintään 2kpl/viikko. Tästä hyvästä Espanjan matka on tiedossa ensi kuussa :)

Ympäristön kannalta muovipussien käyttö taitaa olla vähemmän kuormittettavaa kuin yksi etelänmatka. Mutta jos verrataan pelkkiä co2-päästöjä, niin 2600 muovipussin ja edestakainen lento välimerelle tuottavat lähes saman määrän hiilidioksidia. Tuosta määrää muovipusseja tulisi 520kg ja edestakainen lento Helsinkistä Barcelonaan olisi 530kg. Mitä sitten kaupassa käynti tuottaa hiilidioksiidia? 8 litraa/100km kuluttava auto tuottaa 10km ajomatkalla 1.88kg. Kerran viikossa tapahtuva 10km kauppamatka tuottaisi 10 vuoden aikana 977kg hiilidioksiidia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti