tiistai 7. lokakuuta 2014

Alicante

Olimme kaveriporukalla pidennetyn viikonlopun Espanjan lomakohteessa nimeltä Alicante. Siirtyminen välimerelle kävi helposti ja edullisesti Ryanairin koneella. Etukäteen tilattu taksi haki lentokentältä ja vei takaisin. Huoneistohotelimme sijaitsi lähellä San Juanin rantaa ja keskellä turistirysää. Parvekkeelta näkyi hieman välimertakin.

San Juan alueelta pääsee kätevästi raitiovaunulla puolen tunnin välein keskustaan. Lippu maksoi 1,4e ja matka kesti puolisen tuntia. Ilmastointi riitti ainakin +26 asteen ulkolämpötilassa. Samalla näkee mukavasti maisemia. Sama matka taksilla maksoi 14e. Etäisyys keskustaan noin 10km.

Matkamme ajankohta oli lomakauden ulkopuolella, mikä näkyi ulkona liikuttaessa ulkomaalaisten ja kaupustelijoiden vähyytenä. Tämä ei kuitenkaan itseäni haitannut, vaan päin vastoin, oli hienoa että turistit olivat kotonaan. Sattumalta samana viikonloppuna oli Volvo Ocean race välietappi. Vaikea sanoa kuinka paljon tämä vaikutti turistien määrään, mutta rantakadulla oli ruuhkaa vain autotiellä.

Paljon näi näkemättä, mutta parasta Alicantessa oli meri ja alueen ilmasto. Yksi hienoimmista nähtävyyksistä oli Santa Barbaran linnoitus. 166 metrin korkeudessa olevaa linnaketta ei voi olla näkemättä. Maisema sieltä on huikea.

Myös Alicanten kauppahalli oli vaikuttavan kokoinen. Liha- ja kalatuotteille oli omat kerrokset ja valikoima oli laajaa. Jäiden päillä makasi mitä ihmeellisempiä meren antimia. Ihmisiä oli melko paljon verrattuna suomen kauppahalleihin.

Alicanten ilmasto on merellinen ja sitä on helppo hengittää. Meren lämpötila pysyy läpi vuoden noin 20 asteen paikkeilla. Talvella ilman lämpötila ei laske alle kymmenen asteen mutta kesällä lämpöä riittää ja helteet voivat alkaa jo aikaisin keväällä.

Elinkustannukset ovat edullisempia kuin Suomessa. Näin on aina ollut ja näin tullee myös jatkumaan. Ruokakaupassa ja ravintolassa selviää vähemällä. Asuntojen yhtiövastikkeet ei päätä huimaa neliöihin ja palveluihin nähden. Välitysliikkeiden ikkunoissa oli edulliselta vaikuttavia asuntoja. Hinnat alkaen muutamasta kymppitonnista ylöspäin. Suin päin ei mitään kannata kuitenkaan ostaa. Päivällä hiljaiset kujat voivat muuttua koko yöksi nuorison juhlimispaikoiksi ja viereisten katujen toimiessa avoviemärinä.

Menomatkalla lentokoneessa vieressäni istui erittäin mukava eläkeläispariskunta. He kertoivat asuvansa talvet Alicantessa ja käyden Suomessa vain muutaman kerran vuodessa. Heillä on ollut asunto Espanjassa jo 30 vuoden ajan, aina siitä lähtien kun isäntä oli jäänyt eläkkeelle 55-vuotiaana. Siinä alkaa kohta olemaan työ- ja eläkevuodet tasan. Ei valittamasta, enkä pistäisi vastaan jos itselläkin olisi joskus sama mahdollisuus.

Tämän reissun pohjalta en vielä päättäisi missä haluaisin asua Suomen kylmät ja pimeät talvet, mutta selvää on että säästämällä seuraavat 30 vuotta on mahdollista valita se vapaammin. En tarkoita hampaat irvessä kituuttamista, vaan tasaista ja kohtuullista säästämistä. Yksi varteenotettva mahdollisuus olisi ostaa sijoitusasunto Espanjasta ja vuokrata tätä kesät, sekä asua siellä talvet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti