sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Lapset kotona vai päivähoitoon?

Kuopus on kohta 7kk ja vaimon vanhempainrahakausi on päättymässä parin kuukauden päästä. Hoitopaikka pitäisi kohta laittaa hakuun jos mielii pentujen menevän päivähoitoon. Esikoinen on ollut kotona syntymästä lähtien, joten tarhaan ei kukaan kaipaile.

Vaimo haluaisi olla kotona lasten kanssa niin pitkään kuin mahdollista. Talouden kannalta molempien kannattaisi varmaankin mennä töihin vai kannattaako? Entä minkä korvauksen menetetystä vapaa-ajasta saa kun paiskii  töitä 1/2/3/4/5 päivää viikossa?

Alle 3v lapsen vanhemmilla on oikeus kotihoidontukeen jos lapsi ei ole kunnallisessa hoidossa, tai joustavaan hoitorahaan jos lyhentää työaikaa. Joustava hoitorahaa voi hakea vaikka molemmat vanhemmat. Viikon työtunnit saa olla enintään 22,5h tai 30h.

Kuntamme päivähoito mahdollistaa sovitetun hoitopaikan. Maksu määräytyy etukäteen sovitun päivien lukumäärän mukaan. Hoitomaksu = täysi maksu / 21 * hoitopäivät. Näin osa-aikainen työskentely ei muodostu niin suureksi esteeksi.

Työssäkäyntiin tarvitaan päivähoitopaikan lisäksi rahaa ja autoa. Toisaalta meillä on kakkosauto pihassa nytkin. Tämän kulut ovat ollut noin 1200e vuodessa. Tämän päälle tulisi vielä työmatkat.

Vaihtoehtoja on niin paljon, että suoralta kädeltä ei pysty sanomaan mikä on järkevintä. Tein vertailua kotihoidontuen ja työelämän välillä:
  1. Kotihoidontuki yhdistettynä satunnaisiin töihin, keskimäärin yksi työpäivä viikossa. Tässä vaihtoehdossa työpäivinä lapsia hoitaa toinen vanhempi tai isovanhemmat.
  2. Joustava hoitoraha ja kaksi työpäivää viikossa. Tässä vaihtoehdossa työpäivinä lapset menevät kunnan hoitopaikkaan kaksi kertaa viikossa.
  3. Joustava hoitoraha, kolme työ- ja  tarhapäivää viikossa.
  4. Joustava hoitoraha, neljä työ- ja tarhapäivää viikossa.
  5. Lapset tarhassa ja vanhemmat töissä kaikki arkipäivät.
Laskelmiin laitoin kahden, kolmen ja neljän tonnin kuukausipalkat, jotta näkee millä rahalla sinne töihin kannattaa lähteä. Verojen määrä on katsottu täältä. Laskelmissa ei ole otettu huomioon mahdollisia verovähennyksiä. Kotihoidon määrä on laskettu yhden alle 3v (343e) ja yhden yli 3v lapsen mukaan (65e). Laskelmissa on 75e kuntalisä joka maksetaan kotihoidontuen yhteydessä niissä kunnissa joissa sellainen on. Kelasta maksettavien tukien ennakkopidätys on aina vähintään 20%, joten käytin sitä. Loput tulee sitten veronpalautuksina.

Lisäksi otin huomioon että kotona olessa ruokamenot ovat hieman korkeammat (3e/pv) sekä tarha tuo tullessaan lisää sairastelua (20e/kk). En ottanut huomioon mahdollista hoitolisää. Laskelmista tein pari kaavioita, jotka kertovat mitä äidin töihinpaluu vaikuttaisi koko perheen rahavirtaan.



















Työmäärän lisääntyessä kuukaudessa käteen jäävä raha ei juurikaan nouse, koska kulut nousevat ja verot lisääntyvät. Karu todellisuus konkretisoituu kun jakaa saadut eurot tehdyillä työtunneilla. Tämä korostuu varsinkin jos palkka on pieni. Tässä 2000e bruttopalkan todellinen tuntipalkka kun otetaan huomioon työstä aiheutuvat kulut:


Parhaan tuntipalkan ansiotyöstä saa tekemällä satunnaisesti töitä ja lapsia ei tarvitse viedä tarhaan. Toiseksi parhain vaihtoehto 2000e kuukausipalkalla työmäärään nähden olisi kolmepäiväinen työviikko. Verotuksen progressiivuus alkaa vaikuttamaan isommilla tuntiansioilla. Parinkympin tuntiansiolla on melkein sama tekeekö 2,3 vai 4 tuntia viikossa. Tällöin työtunnista jää melkein sama käteen kulujen jälkeen.


Tulojen kasvaessa veroprosentti lyö entistä enemmän kasvoille. Paljon tienaavaa rankaistaan sitä enemmän mitä tekee.


Lastenhoidosta ei paljon makseta pelkän kotihoidontuen turvin. Kotihoidontuen kun jakaa 160 tunnilla, on "nettotuntipalkka" vain 2.6e, josta pitäisi maksaa kotona olemisesta aiheutuvat kulut. Tämä ei ole kuitenkaan kuin euron vähemmän tunnilta verrattuna täyden viikon työssäoloon jos kk-palkka on 2000e.

Satunnaista keikkaa tekevä vanhempi, vähän tai paljon tienaava, voi hymyssä suin käydä töissä, koska palkasta saa melkein kaiken käteen eikä lastenhoidosta tarvitse itse maksaa, vaan siitä maksetaan. Aina ei pelkkä hymy riitä, tarvitaan myös euroja mm. pankinjohtajalle ja autokauppiaille, syödäkkin pitäisi.

Kaikkea ei voi kuitenkaan aina mitata rahassa. Olemalla töissä enemmän sijoittaa omaan eläkkeeseen ja yhteiskuntaan. Olemalla kotona sijoittaa lapsiin ja omaan vapaa-aikaan. Kotona ei kannata väkisin olla vaikka olisi kuinka "kannattavaa". Työelämä on hyvää vaihtelua vaipanvaihdolle ja ruuanlaitoille.

Lisäys ja huomio 5.6.2015:
Työaikalain mukaan lomapäivät kertyvät kuukaudessa jossa on vähintään 14 työpäivää. Tämä ei täyty joka kuukausi jos töitä tekee vain 3pv/viikko, joten sitä ei voi suositella ellei pysty vaikuttamaan työskentelypäiviin niin, että joka kuukausi tulee 14 työpäivää tai siihen rinnastettavia päiviä.

6 kommenttia:

  1. "Alle 3v lapsen vanhemmilla on oikeus kotihoidontukeen jos lapsi ei ole kunnallisessa hoidossa, tai joustavaan hoitorahaan jos lyhentää työaikaa."

    Nuo eivät ole toisensa poissulkevat vaihtoehdot, vaan molempiakin voi saada samaan aikaan. Eli esim. äiti voi nostaa kotihoidontukea ja isä joustavaa hoitorahaa, jos tekee enintään 60 % tai 80 % työaikaa - tai päinvastoin. Sama vanhempi ei voi saada kahta tukea, mutta isä voi saada toista tukea kuin äiti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhteen lauseeseen ympätty liikaa asiaa :) Hyvä täsmennys

      Kuten kommentoit, toinen voi saada toista ja samalla toinen toista. Käsittääkseni myös molemmat voivat lyhentää ja saada joustavaa, jos lapsi ei ole päiväkodissa ja kotihoitotuen hakemuksessa hoitajaksi on nimetty jokin perheen ulkoa, esim isovanhempi.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Korjaan edellisen kommentin sanamuotoa, johon en ollut tyytyväinen... :)

    Onpa hienoa, jos nykyään esimerkiksi isovanhempi voi saada kotihoidontukea! Ainakaan aiemmin ei esimerkiksi samassa kerrostalossa asuva etävanhempi voinut hoitaa lapsia kotihoidontuen turvin - tyhmyyden huippu!!!

    VastaaPoista
  4. Korjaan edellisen kommentin sanamuotoa, johon en ollut tyytyväinen... :)

    Onpa hienoa, jos nykyään esimerkiksi isovanhempi voi saada kotihoidontukea! Ainakaan aiemmin ei esimerkiksi samassa kerrostalossa asuva etävanhempi voinut hoitaa lapsia kotihoidontuen turvin - tyhmyyden huippu!!!

    VastaaPoista
  5. Meillä ei ole omakohtaista kokemusta 2kpl x joustava + 1kpl kotihoidontuki.
    Joten en voi olla varma saako näin. Oli miten oli, niin ainut vaihtoehto tässä yhdistelmässä on, että kelaan ilmoitetaan että esim isovanhempi hoitaa tuon kotihoito-osuuden (1-3pv), rahat tulee silti isälle/äidille.

    VastaaPoista