lauantai 7. maaliskuuta 2015

Lämmitysmenoista nuukailua

Lauhasta talvesta huolimatta on asuntoa tarvinut lämmittää. Meillä tämä on tarkoittanut talvikuukausina noin 150e/kk sähkölaskua. Lisäksi takassa poltetaan puita, joten todellinen euromäärä on hieman enemmän. Kuitenkin ihan kohtuullinen summa 100m2 asunnon lämmittämiseen.

Kuinka tähän sitten päästään? Varsinkaan kun eristys ei ole mikään ihmeellinen nykynormeihin nähden; 200mm seinissä ja 300mm katossa. Ilmanvaihto ilman lämmöntalteenottoa.

Huonelämpö pidetään n. 20 asteessa. Lattialämmityksen kanssa tämä piisaa niin, että t-paidalla tarkenee eikä villasukkia tarvita. Pitkälti tottumisasia. Olisi selvä jos "nurkista vetäisi" tai lattia olisi muuten vaan kylmä, tarvisi vähintään villasukkia pitää jalassa samoilla lämmöillä.

Takassa poltetaan ulkolämpötilan mukaan; plussa keleillä pari kertaa viikossa ja pakkasilla useammin. Ilmalämpöpumppu on päällä noin -10..+10 ulkolämpötiloilla. Kylmemmässä hyöty on minimaalinen ja lämpimillä keleillä ei enää tarvita. ILP ei ole päällä niinä päivinä kun takkaa lämmitetään. Jos olisi, nousisi huonelämpö tarpeettomasti yli 20 asteen.

Rullaverhot ja sälekaihtimet laitetaan illalla kiinni. Aamulla sälekaihtimet asentoon josta taivas näkyy, eli saadaan aurinkoenergia talteen. Ilmanvaihto on miniminopeudella, varsinkin jos kosteusmittari näyttää alle 40% RH lukemia. Talvella kun tuuppa ilma muutenkin kuivumaan.

Mitä toimenpiteitä ei sitten tehdä? Kaikkia valoja EI olla vaihdettu energiansäästö taikka ledilampuiksi. Tosin hehku/halogeenipolttimoita en aio enää uusiakaan ostaa. Viihde-elektroniikkaa EI revitä pois seinästä sähkön säästämiseksi. Kodinkoneita EI olla vaihdettu uusiin. Näiden kaikkien kulutus on pois normilämmitykseltä, joten säästö olisi plus-miinus-nolla.

Mitä puilla sitten säästää? Pinokuutio kivuhalkoja sisältää energiaa n. 1700kWh. Varaavan takan hyötysuhde voisi olettaa 75%. Eli tästä jäisi lämmitykseen vähintään 1200kWh. Vastaava määrä sähköä 100% hyötysuhteen sähkölämmityksellä olisi noin 160e. Vaikka pinokuutio kuivaa koivua maksaisi 100e/m3 niin puulämmitys on taloudellisesti kannattavaa. Enemmänkin toki vois käyttää, mutta toisaalta pikkupakkasilla ilmalämpöpumpun hyötysuhde on 2..3, joten puulämmitys ei  olekkaan enää niin ylivertainen.

Kylmäksi tuota tiilikasaa ei kuitenkaan kannata päästää, koska se alkaa hohkata kylmää. Ja onhan sitä mukava katsella takkatulen loimua :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti