sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Takaisin oravanpyörässä

Loppuu se pidempikin loma aikanaan ja töissäkin on käyty kuukauden verran. Työ ja perhe-elämä vie käytettävissä olevan ajan tehokkaasti, joten tänne kirjoittelu on jäänyt taka-alalle. Esikoinen (3v7kk) ei suostu enää nukkumaan päiväunia. Tämä on osaltaan vähentänyt "omaa aikaa" vuorokaudesta. Kuopus nukkuu vielä n. 2h päiväunet, joten viikonloppujen ohjelma-aikataulu pitää suunnitella sen mukaan.

Aiemmin kaavailtu nelipäiväinen työviikko ei ole vielä alkanut, ehkäpä vuosi 2016 voisi olla sellainen. Kuopus on vielä ensi vuonna alle 3 vuotta, joten Kelalta saisi osittaista hoitorahaa. Hieman kompensaatiota ansiomenetyksestä, joka ei tule olemaan kovinkaan paljon, kun laskee myös hyödyn lisääntyneestä vapaa-ajasta.

Näin jälkeenpäin miettiessä aikaa ennen kesäloma+isäkuukausitaukoa, niin tajusin että kynttilä paloi jo molemmista päistä. Selkä ja ranne vihotteli ja olin väsynyt ja stressaantunut. Lomasta viisi ensimmäistä viikkoa nukuin 9-10 tuntia yössä, joten taisi olla kerääntynyt "muutama" tunti kroonista univelkaa. Lapset heräilivät 8-9 aikaa aamulla, joten nukkumaan kun meni 11 aikaan niin kerkesi huilaamaan. Tavallisesti arkena olen nukkunut keskimäärin 7 tuntia, joka on minulle lìian vähän.

Loman aikana iltarutiini oli ja on nykyiselläänkin seuraava: kasin aikaa iltapalaa, tämän jälkeen lapset kylpyyn ja itse myös pesulle. Ysiltä hammaspesut ja iltasatu. Hiljaisuus viimeistään 21:30. Tämän jälkeen enintään 15min astia/pyykki/järjestely-toimia jos/kun tarvetta. Loppuaika kirjan lukemista valmiina odottamaan merkkiä väsymyksestä.

Tulevaan talveen siis pidemmillä yöunilla.

Vuorokautta ei pysty pidentämään mutta siihen voi vaikuttaa miten sen käyttää.

3 kommenttia:

  1. Itse huomannu myös, että vaikka kroppa tarttee sen 8h unta niin jostain syystä juuri siitä tinkii ajan loppuessa kesken. Pitkät työpäivät klo16 saakka ja 8h yöuni ei ole loistava yhdistelmä, töiden jälkeen jää vain se viitisen tuntia ennen kuin ois oltava taas käymässä yöpuulle, monta asiaa jää tekemättä ja kertyy viikonlopuille rentoutumisaikaa viemään.

    Ratkasuna 4pv työviikko on aika hyvä kompromissi rahatilanteen ja vapaa-ajan kesken. Yksi päivä vapaata lisää ei tunnu äkkiseltään paljolta, mutta se on kuitenkin 20% vähemmän työtä ja 50% lisää vapaapäiviä normaalin ma-pe viikkotyöläisen kalenteriin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Arki-iltana ei paljon kerkeä tekemään, se pitää vain hyväksyä, varsinkin kun työmatkoihin menee yhteensä 1,5h päivässä..

      Prosenttilaskut puhuvat nelipäiväisen viikon puolesta :)

      Poista