lauantai 20. syyskuuta 2014

Yhteenveto viikon isyysvapaasta

Odotuksia tälle viikolle ei pahemmin ollut. Tarkoitus oli elää normaalia arkea. Sitähän se oli hyvin pitkälti, mutta normaalisti emme ole ole kipeänä. Terveinä olisimme olleet enemmän ulkona sekä kyläilemässä.

Varsinaista oma aikaa ei ollut lainkaan, eli aikaa jolloin voisi lähteä itse minne lystää. Laskin kuitenkin omaksi ajaksi kaiken sen kun en lapsia hoitanut. Nämä olivat käytännössä aikaa jolloin lapset nukkuivat. Kotitöiden osalta on vähän niin ja näin onko se myös lastenhoitoa. Lapset hyörivät silloinkin jaloissa.

Blogia tuli kirjoitettua pitkin päivää, muutoin olisi jäänyt tekemättä. Tähän kuluvaa aikaa ei jaksanut tarkemmin mitata. Tämä aika oli pois lasten läsnäoloajasta, ja myös hiukan parisuhdeajasta. Tälläinen yhden viikon rykäsy ilman työvelvoitetta on ihan OK. Normi työpäivän plus iltasirkuksen päätteeksi ei paljon huvita kirjoitella, korkeintaan nopeasti lukasee muiden bloggaajien päivityksiä.

Päivät kuluivat nopeasti mutta niin ne kuluvat oravanpyörässäkin. Säännöllinen rutiini tai ainakin niiden ennakointi olisi voinut vähentää itkua ja riehumista.

Tässä hieman huomioita kuluneesta viikosta:
  1. Kotitöihin saisi kulumaan niin paljon kuin viitsisi tehdä. Tämä ei kuitenkaan saisi olla tarkoituksen mukaista.
  2. Tiskiä tulee uskomaton määrä. Varsinkin kun ruuan tekee itse ja kaikki syömiset hoidetaan kotona.
  3. Kaksi alle kolme vuotiasta on useimmiten myös kaksinkertainen homma. Tämän huomaa hyvin silloin, kun toinen lapsista on hoidossa, tällöin ei tarvitse revetä samaan aikaan kahteen suuntaan.
  4. Pienten lasten vanhempana voi todeta että parisuhdeaikaa ei juurikaan ole, ellei sitä erikseen järjestä. Tai noh, on se sohvalla vierekkäin istuminen parisuhdeaikaa kun lapset ovat nukkumassa, tosin silloinkin molemmat ovat helposti omilla koneillaan.
  5. Lastenhoito on välillä stressaavaa, mutta sressi on suht lyhytkestoista. Esimerkiksi ulos lähtiessä voi stressitaso nousta, mutta normalisoituu kun pääsee ulos. Tämän kun tietää, ei tarvitse stressata edes pukemisesta.
  6. Lastenhuoneen sotkemiseen ei tarvita montaakaan sekuntia. Erillinen leikkihuone voisi auttaa tilannetta. Ainakin sitä visuaalista puolta, koska oven voisi vetää koska vain kiinni. Poissa silmistä poissa mielestä.
  7. Eilen illalla laitoin esikoisen peiton osittain petauspatjan alle. Esikoinen nukkui koko yön heräämättä.
Jotenkin tuo tiskin määrä yllätti ja se että tiskikone on pakko pistää päälle joka päivä, tai muuten tiskiallas rähjähtää silmille. Kaiken kukkuraksi meillä on 45cm leveä astianpesukone. Sinne mahtuu nippa nappa vuorokauden tiskit ja silti joutuu pesemään isommat käsin. Vaimo on uutta isompaa konetta kysellyt jo useamman vuoden. Tarvitsee varmaan hankkia sellainen. Päivitys isompaan on sikäli helppoa että hommaa vain koneen ja pidemmän pöytälevyn. Mutta tämä taas tarkoittaa sitä, että 14 vuotta vanhan keittiön kaikki tasot tarvitsee vaihtaa.

Pidin kaikki mahdolliset vapaat esikoisesta ja niin myös aion tehdä kuopuksen osalta. Ihmettelen miksi isyysvapaita pidetään vähän tai ei lainkaan. Vaikka siinä jäisi vähemmän rahaa käteen, ei se kuitenkaan niin paljon vähemmän etteikö niitä kannattaisi pitää. Vaimon voi vaikka patistaa töihin siksi aikaa.

Mitä tulee tuntipalkkaan. On vaikea vetää rajaa mikä on työtä ja mikä vapaa-aikaa. Omien lapsien kanssa leikkimisestä ja touhuamisesta en velottaisi kuitenkaan mitään, toisethan maksaa siitä kuskaamalla niitä minne milloinkin. Kaikki muu oheistoiminta on sitten enemmän valintojen maailma. Kuinka siistiä kotona pitää olla, mitä syödään, käytetäänkö kestovaippoja tai kuinka usein vaatteita vaihdetaan. Ruuanlaitto, pyykki ja siivousjutuissa saa helposti kulumaan 4-6 tuntia päivässä. Viisi tuntia päivässä olisi yhdessä arkiviikossa 25 tuntia kotitöitä, jonka voisi ulkoistaa, jos sellaiseen olisi varaa. 

Leipätyön todellisen tuntipalkan saa jakamalla kuukauden nettoansiot 21 päivällä, tämän jälkeen vähentää päivittäiset työssäkäyntikulut ja jakaa lopun ajalla jonka olet kotoa pois. Minun tapauksessa tämä luku on 10,85€. Suomeksi sanottuna kuulun ns. valkokaulusköyhällistöön, jolla ei ole varaa edes kauluksiin.. :)

Saan yhdeltä isyyslomaviikolta 320€. Tämän kun jakaa 25 tunnilla niin tuntipalkka on 12,8€. Jakamalla saman luvun 37,5 niin tulee 8,53€. Tämäkään ei mielestäni ole huono korvaus kotona olemisesta.

Kannattavaa tai ei, suosittelen kaikkia isejä pitämään isyysvapaansa. Lomailua tämä ei ollut mutta hyvää vaihtelua konttorihommiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti